Svečano otvorenje 12. Samoborskog proljetnog sajma održalo se u subotu, 16. travnja s početkom u 10:00 sati na Trgu kralja Tomislava u Samoboru.

Organizacija Proljetnog sajma, koji ove godine bilježi 12. godinu održavanja, ima za cilj predstavljanje starih tradicijskih zanata i običaja, etno baštine, izvornih suvenira, robnih marki Zagrebačke županije, autohtonih samoborskih proizvoda i gastronomije te svega onog čime se grad Samobor oduvijek ponosio.

Sajam se održava od 16. do 17. travnja, a na njemu sudjeluje mnoštvo izlagača, proizvođača etno nakita i tradicijskih rukotvorina, licitari, medičari, proizvođači samoborskog bermeta i muštarde, sira, domaćih vina, voćnih rakija i likera, pčelinjih proizvoda, domaćih kolača, kruha, pekarskih delicija, ljekovitog bilja, autohtonih mesnih proizvoda te samoborski cvjećari.

13052687_10207850886584427_676701011_oSajmu je u ime Zagrebačke županije prisustvovao župan Stjepan Kožić, koji smatra kako je izuzetno važno održavati tradiciju ‘sajmovanja’ …

Župan je također istaknuo kako i Zagrebačka županija potpomaže razvoj obrtnika i OPG-ova…

13020046_10207850884344371_2125235273_nIzuzetno ponosan na tradiciju održavanja Sajma je i gradonačelnik ovog obrtničkog grada, Krešo Beljak…

Beljak je najavio i održavanje 29. Salamijade…

Proljetni sajam nije propustio ni čest gost Samobora, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji će i ove godine pripremiti svoje salame za natjecanje na 29. Salamijadi koja se održava u sklopu proljetnog sajma. Inače, Bandićeva salama je na 22. Salamijadi oduševila ocjenjivačko nepce stručnjaka i osvojila prvu Zlatnu šajbu…

Osim češnofki posebna samoborska delicija je i bermet koji se svrstava u specijalnu kategoriju aromatiziranih vina, o kojima nam je više rekao Mario Koletić sa Seoskog gospodarstva Pavlin..

Savjet mladim domaćicama za najukusnije tijesto za orehnjaču dala je Marija Lindić čiji se OPG bavi proizvodnjom kukuruznog kruha, makovnjača, orehnjača, voćne rakije, bermeta i ostalih domaćih proizvoda..

Heklanje je, kažu, posao u koji je utkana ljubav, a što o njemu misle u udruzi Etno Fletno ispričala nam je Ivanka Mihelić…

Razgledavajući sajam naišli smo i na zanimljiv suvenir isklesan u kamenu kojeg je izradio samouki umjetnik Milan Ivšac, naime, riječ je o kapeli Sv. Ane kod koje je sniman jedan od najboljih hrvatskih filmova ‘Tko pjeva zlo ne misli’.

13046079_10207850886904435_1687638323_nSvojom posebnošću i mirisom pažnju je plijenio i štand Vesne Sirovne iz Melli aromatice. U Melli aromatici bave se izradom sapuna na prirodnoj bazi, a otkrili su nam i po čemu su sapuni od gline toliko posebni…

Našlo se tu još mnoštvo proizvoda, proizvođača, umjetnika, jednom riječju čuvara tradicije koji svoje znanje i zanat prenose na mlađe generacije i štite ih od zaborava, “da ne zgine kaj je od starine”.

VIDEO USKORO!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime