VIDEO – 14. sportski susreti branitelja petrinjske HVIDRA-e

587

U sklopu Dana sjećanja, tradicionalne manifestacija kojom se Petrinja prisjeća poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu i teških ratnih razaranja u rujnu 1991. godine, održani su 14. sportski susreti branitelja petrinjske HVIDRA-e.

Uoči svečanog postrojavanja, sudionici susreta su zajedno s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, petrinjskim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, predstavnicima Grada Petrinje i političkih stranaka položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku. Branitelji, koji su se i ove godine u Petrinji okupili kako bi uz druženje odmjerili snage u pikadu, belotu, šahu, visećoj kuglani, boćanju, malom nogometu i sportskom ribolovu,  svečano su postrojeni na središnjem gradskom trgu, trgu koji nosi naziv Trg hrvatskih branitelja, a poseban pozdrav im je, u ime domaćina, uputio predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata grada Petrinje Antun Pintar. Dobrodošlicu im je u grad poželio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji se sa zahvalnošću i poštovanjem prisjetio velike uloge hrvatskih branitelja u stvaranju Republike Hrvatske, naročito onih koji su za njenu slobodu i samostalnost dali svoje živote.

VEZANE VIJESTI
U Mošćenici posljednja javnozdravstvena akcija "Zdravlja u lokalnoj zajednici"

 

„Hrvatski branitelji i svi oni koji su nestali i poginuli iz ovog grada daju jednu snažnu poruku da je Petrinja u Domovinskom ratu platila ogromnu cijenu, ta cijena je prevelika i smatram da ćemo danas – sutra zajedničkim radom poslati poruku koja je jako važna, a to je da Petrinja mora u domovini Hrvatskoj biti priznata u svim elementima stvaranja domovine. Danas smo na Trgu hrvatskih branitelja koji je na neki način devastiran. Dakle, hrvatski branitelji su ti koji su doživjeli jednu ogromnu nepravdu, ali nepravdu je doživjela i Petrinja. Grad Petrinja želi kroz institucije, ali i Sabor, artikulirati da dobijemo ono što smo imali, jer se ovdje stvarala Domovina. Domovine ima svuda, a najmanje tamo gdje se stvarala“, poručio je Dumbović.

VEZANE VIJESTI
Strašnik se priprema za proslavu sv. Vida

Sudionike 14. petrinjskih sportskih susreta HVIDRA-e pozdravio je i izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, bojnik Ivan Radić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je i svečano otvorio ovogodišnje susrete podsjetivši pritom na veliku žrtvu Petrinje u Domovinskom ratu.


„Ne znam znate li da je Petrinja dala oko 600 ljudi, civilnih žrtava i hrvatskih branitelja, i drugi je grad, poslije Vukovara, koji je najviše stradao u Hrvatskoj. Stoga se uvijek trebamo nakloniti toj žrtvi, hrvatskim braniteljima, Petrinjkama i Petrinjcima i pomoći im koliko možemo. Grad Zagreb je imao tu sreću da nije direktno napadnut, osim onog bombardiranja kada je poginulo osam ljudi. No Petrinja je jako stradala i stoga joj Zagreb mora pomoći. I ne samo njoj, već i drugim gradovima koji su stradali u Domovinskom ratu i zato smo danas ovdje. Iako ovi susreti imaju sportski predznak, tradicionalno se već 14. put održavaju u spomen na rujanska događanja u Petrinji 1991. godine kao spomen na poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje te žrtve Domovinskog rata kojima na ovaj način odajemo naše nužno poštovanje i zahvalu.. Grad Zagreb i ja kao njegov gradonačelnik pozdravljamo i podržavamo održavanje ove manifestacije kao što podržavamo i pozdravljamo sve druge aktivnosti kojima je cilj očuvanje uspomene na Domovinski rat i hrabre hrvatske branitelje po čemu smo postali prepoznatljivi. Nikada nećemo zaboraviti istinske heroje jer samo pamteći svoju povijest i iz nje učeći možemo graditi bolju budućnost i boljitak nama i budućim naraštajima“, kazao je Bandić.

VEZANE VIJESTI
Završeno krovište na Društvenom domu u Slani

 

Dodajmo kako su na svečanosti otvorenja nazočili i članovi Kuburaškog društva „Tri kralja“ iz Jakovlja, a svojim nastupima svečanost su uljepšali tamburaši Folklornog ansambla Petrinjčica i članovi KUD-a „Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here