50 godina kontinuiteta misije Islamske zajednice u Sisku

Promocija prvog znanstveno – istraživačkog i dokumentarističkog djela i knjige o muslimanima grada Siska i okolice okupljenih u Islamsku zajednicu

U sisačkom hotelu Panonija 4. listopada je održana promocija monografije “Islamska zajednica u Sisku 1967. – 2017. – 50 godina kontinuiteta misije”.

Prvo je ovo znanstveno – istraživačko i dokumentarističko djelo i knjiga o muslimanima grada Siska i okolice okupljenih oko Islamske zajednice koja predstavlja najvažniju instituciju i čuvaricu identiteta generacija muslimana, istaknuo je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak i jedan od autora Alem ef. Crnkić.

„Knjiga ustvari govori o doseljavanju, prisustvu muslimana i njihovom djelovanju te doprinosu društvu, ne samo kroz Islamsku zajednicu, nego u širokom spektru djelovanja u društvu. Npr. monografija počinje dodjelom priznanja za najstariji, najdugovječniji obrt u gradu Sisku jednoj muslimanskoj, albanskoj obitelji, potom se redaju svjedočanstva ljudi koji su dolazili raditi u sisačku Željezaru, zatim prvi entuzijasti koji su krajem 60-ih osnovali zajednicu. Nastavlja se kroz novije razdoblje gdje je Islamska zajednica uključena u društvene tokove, ali se prezentira transparentno kroz javne programe kao što su Bajram u centru grada, prva halal kuharica, dušobrižništvo u bolnicama… Sve su to različiti segmenti koje smo željeli opisati u ovoj knjizi i na neki način ljudima dati odgovor što je Islamska zajednica danas, kakav ona danas ima doprinos i ulogu u društvu, posebno u kontekstu iščekivanja izgradnje budućeg Islamskog kulturnog centra koji će dati jednu novu vrijednost, novi sadržaj i nove mogućnosti za sve ljude dobre volje“, poručio je Crnkić.

Osim Crnkića, autori monografije su i Filip Škiljan, znanstveni savjetnik u Institutu za migracije i narodnosti i Vlatka Dugački, viša znanstvena suradnica u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža.

„Materijale smo prikupili u Medžlisu Islamske zajednice Sisak. Riječ je o jako puno arhivskog materijala koji je bio sačuvan i to zahvaljujući Alemu ef. Crnkiću koji nam je omogućio pristup i obradu tog materijala. Uz to, u monografiji smo napravili intervjue s brojnim pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine i onima koji pripadaju Islamskoj zajednici u gradu Sisku, a koji su nam pričali od samih početaka, od osnivanja Islamske zajednice Sisak pa sve do današnjih dana. Dakle, povezana je arhivska građa i ti usmeni iskazi, strukturirani dubinski intervjui koje smo provodili tijekom prošle i pretprošle godine. Pretprošle godine smo počeli, a prošle smo završavali čitavu priču da bi mogli napraviti ovu knjigu“, kazao je Škiljan.

„Kolega Škiljan je počeo s knjigom od osnutka Islamske zajednice u Sisku 1967. godine, a ja sam se koncentrirala na ovo novije razdoblje, razdoblje glavnog imama Crnkića. Dakle, više o razvoju Islamske zajednice, koliko se radi na njenom unapređenju s naglaskom na izgradnju Islamskog kulturnog centra“, pojasnila je Dugački.

Dodajmo kako je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija Aziz Hasanović u svojoj recenziji ustvrdio kako ovo djelo ima svoju iznimnu, ne samo povijesnu težinu, već i znanstvenu, ali povrh svega onu ljudsku te izrazio nadu da će imati i pažnju i mjesto koju zaslužuje, jer iza nje stoji veliki trud i rad i svjedok je jednog razdoblja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here