50 godina kontinuiteta misije Islamske zajednice u Sisku

Promocija prvog znanstveno – istraživačkog i dokumentarističkog djela i knjige o muslimanima grada Siska i okolice okupljenih u Islamsku zajednicu

569

U sisačkom hotelu Panonija 4. listopada je održana promocija monografije “Islamska zajednica u Sisku 1967. – 2017. – 50 godina kontinuiteta misije”.

Prvo je ovo znanstveno – istraživačko i dokumentarističko djelo i knjiga o muslimanima grada Siska i okolice okupljenih oko Islamske zajednice koja predstavlja najvažniju instituciju i čuvaricu identiteta generacija muslimana, istaknuo je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak i jedan od autora Alem ef. Crnkić.

„Knjiga ustvari govori o doseljavanju, prisustvu muslimana i njihovom djelovanju te doprinosu društvu, ne samo kroz Islamsku zajednicu, nego u širokom spektru djelovanja u društvu. Npr. monografija počinje dodjelom priznanja za najstariji, najdugovječniji obrt u gradu Sisku jednoj muslimanskoj, albanskoj obitelji, potom se redaju svjedočanstva ljudi koji su dolazili raditi u sisačku Željezaru, zatim prvi entuzijasti koji su krajem 60-ih osnovali zajednicu. Nastavlja se kroz novije razdoblje gdje je Islamska zajednica uključena u društvene tokove, ali se prezentira transparentno kroz javne programe kao što su Bajram u centru grada, prva halal kuharica, dušobrižništvo u bolnicama… Sve su to različiti segmenti koje smo željeli opisati u ovoj knjizi i na neki način ljudima dati odgovor što je Islamska zajednica danas, kakav ona danas ima doprinos i ulogu u društvu, posebno u kontekstu iščekivanja izgradnje budućeg Islamskog kulturnog centra koji će dati jednu novu vrijednost, novi sadržaj i nove mogućnosti za sve ljude dobre volje“, poručio je Crnkić.

VEZANE VIJESTI
Odigran drugi Odbojkaški turnir

Osim Crnkića, autori monografije su i Filip Škiljan, znanstveni savjetnik u Institutu za migracije i narodnosti i Vlatka Dugački, viša znanstvena suradnica u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža.

„Materijale smo prikupili u Medžlisu Islamske zajednice Sisak. Riječ je o jako puno arhivskog materijala koji je bio sačuvan i to zahvaljujući Alemu ef. Crnkiću koji nam je omogućio pristup i obradu tog materijala. Uz to, u monografiji smo napravili intervjue s brojnim pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine i onima koji pripadaju Islamskoj zajednici u gradu Sisku, a koji su nam pričali od samih početaka, od osnivanja Islamske zajednice Sisak pa sve do današnjih dana. Dakle, povezana je arhivska građa i ti usmeni iskazi, strukturirani dubinski intervjui koje smo provodili tijekom prošle i pretprošle godine. Pretprošle godine smo počeli, a prošle smo završavali čitavu priču da bi mogli napraviti ovu knjigu“, kazao je Škiljan.

VEZANE VIJESTI
SISAK Policija sumnjiči petoricu muškaraca da su šumariju oštetili za 43 tisuće kuna

„Kolega Škiljan je počeo s knjigom od osnutka Islamske zajednice u Sisku 1967. godine, a ja sam se koncentrirala na ovo novije razdoblje, razdoblje glavnog imama Crnkića. Dakle, više o razvoju Islamske zajednice, koliko se radi na njenom unapređenju s naglaskom na izgradnju Islamskog kulturnog centra“, pojasnila je Dugački.

Dodajmo kako je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija Aziz Hasanović u svojoj recenziji ustvrdio kako ovo djelo ima svoju iznimnu, ne samo povijesnu težinu, već i znanstvenu, ali povrh svega onu ljudsku te izrazio nadu da će imati i pažnju i mjesto koju zaslužuje, jer iza nje stoji veliki trud i rad i svjedok je jednog razdoblja.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here