Udruga gluhih i nagluhih osoba grada Siska, na prigodnoj je svečanosti, obilježila 60. obljetnicu svog postojanja i djelovanja.

Udruga je osnovana 1957. godine i okuplja gluhe i nagluhe osobe grada Siska, ali i čitave Sisačko-moslavačke županije, njih 100-tinjak, istaknula je predsjednica Udruge Vera Blankenhorn uz asistenciju prevoditeljice hrvatskog znakovnog jezika Adele Božičković Jamić.

„Ovo je 60. obljetnica udruge. Bilo je teških vremena i problema, ali uspjeli smo ih prebroditi. Sačuvali smo udrugu zbog gluhih osoba, da bi se mogli okupljati i družiti. Sada nastavljamo dalje. Imamo oko 80 članova, ali ima i ljudi koji imaju pužnicu i nagluhi su, nisu članovi udruge, ali su s nama, tako da nas je oko 100-tinjak. Imamo otežanu komunikaciju i stoga nam je potreban prevoditelj kako bi mogli obavljati neke stvari, otići k doktoru, u bolnicu, to nam je najveći problem i potreba“, rekla je Blankenhorn.

VEZANE VIJESTI
Obilježen Dan Općine Topusko, te otvorena prigodna izložba slika

 

Udruga svojim članovima nastoji pružiti potrebna pomagala, pravnu pomoć i savjetovanje te im na taj način olakšati, poboljšati i povećati kvalitetu života. Tako od 2004. organiziraju tečajeve znakovnog jezika koji su besplatni i otvoreni za sve koji imaju želju i volju naučiti znakovni jezik. Kao jedan od najvećih problema ističu nedostatak prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika koji bi im uvelike olakšali komunikaciju u različitim životnim situacijama. „Uz prevoditelja koji pomaže u komunikaciji puno je lakše i kvaliteta života je puno bolja. Međutim, problem je upravo nedostatak prevoditelja“, kaže Blankenhorn.

VEZANE VIJESTI
FOTO Održan aeromiting u povodu memorijala Marijana Celjaka u Sisku

60. obljetnicu, članovima Udruge gluhih i nagluhih osoba grada Siska, čestitala je i predsjednica Županijske skupštine SMŽ Ivanka Roksandić:

„60 godina opstanka za jednu udrugu je jako velika stvar. Oni su zaista prepoznatljivi, jedna od prvih udruga osoba sa invaliditetom koja se pojavila u gradu Sisku, isto tako udruga koja je učinila jako puno upravo za svoju populaciju, da im olakša život. Pokrenuli su tečaj znakovnog jezika u gradu Sisku, dakle da bismo se svi mi ostali mogli približiti njima i oni se približiti nama. Zasigurno da svojim programima utječu i na kvalitetu života svojih članica i članova, a Sisačko – moslavačka županija pomaže radu udruga civilnih društava smatrajući da su upravo udruge one koje potiču nas koji smo u izvršnoj i predstavničkoj vlasti, političare, da počinjemo promišljati o nekim životnim problemima koje te ljude  tište, koji ih muče, kako bismo im olakšali svakodnevni život“, poručila je Roksandić.

VEZANE VIJESTI
Čestitka za Dan SMŽ - Uspjeh je zajamčen složnima i odgovornima!

Foto: www.smz.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here