Nakon što prošle godine, zbog financijskih problema, nije održan, susret osoba s invaliditetom održao se ponovno ove godine 18. svibnja na prostoru sisačke utvrde Stari grad u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom grada Siska.

Tradicionalno, 17. po redu druženje okupilo je 20 udruga, 200-tinjak osoba s tjelesnim invaliditetom iz brojnih hrvatskih gradova koji su, uz druženje i zabavu, pokazali i svoje vještine, natječući se u visećoj kuglani, belotu, šahu i pikadu. Zadovoljan što su i ove godine uspjeli u Sisku okupiti svoje brojne prijatelje iz drugih udruga i iz drugih gradova bio je predsjednik sisačke Udruge osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom grada Siska Dren Dobrenić.

„Većina osoba s invaliditetom je najčešće zatvoreno u svojim kućama. Takva je većina članova i u našoj udruzi. Zato su nam ovakva druženja su dobrodošla da makar taj jedan dan u godini provedu među ljudima, natječući se, družeći, zabavljajući, razmjenjujući iskustva. Trebali bi to činiti i češće, biti među ljudima. No, iako imaju i osobne asistente koji im olakšavaju kretanje i općenito pomažu, češće su u svojim domovima, a i nemaju svi svoje osobne asistente. Zato je nama, ali i svima koji na njemu sudjeluju, ovaj susret u Sisku jako važan. A što se tiče najvećeg problema, najveći je zapošljavanje osoba s invaliditetom. Postoji niz različitih mjera, ali zapošljavanje nije dovoljno, odnosno ne zapošljavamo se“, kazao je Dobrenić.

Jozefina Kranjčec, predsjednica Hrvatskog saveza osoba s invaliditetom koji okuplja 52 udruge, istaknula je kako je u Hrvatskoj registrirano 523 tisuće osoba s invaliditetom, dok ih je u Sisačko – moslavačkoj županiji više od 10 tisuća. Ovakvi susreti, mnogo im znače.

„Mi to zovemo susreti sestrinskih udruga. Ovdje su sve udruge koje brinu i skrbe za osobe s invaliditetom i pokušavaju popraviti kvalitetu njihovog života. Čestitam organizatoru što ipak uspijevaju iznaći novca za organiziranje ovog susreta. Svi smo mi organizirali susrete, no nažalost sada ih više ne možemo financirati, moramo se obratiti lokalnim i regionalnim vlastima, znači Županiji za pomoć. Pojedinci žive za ovakve susrete. U svojim udrugama treniraju sportske discipline u kojima se onda natječu, uživaju udruženju, plesu, razonode se, a konačno to i jest glavni cilj, uključiti osobe s invaliditetom u društveni život“, ustvrdila je Kranjčec.

Da su ovakvi susreti hvalevrijedni, istaknula je predsjednica Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije Ivanka Roksandić koja je i otvorila 17. susrete osoba s invaliditetom u Sisku.

„Moram reći da mi, kao Sisačko-moslavačka županija pomažemo ove aktivnosti kroz naše programe javnih potreba, naročito ovakve udruge civilnog društva koje žele uključiti osobe s invaliditetom u svakodnevni život. Ovakvo jedno druženje, kroz sportske igre, kroz zabavu jednom godišnje, kad se ljudi okupe iz svih dijelova Hrvatske, njima znači puno. Na taj način, pokazuju i nama da su ovdje prisutni, da su među nama i da svakako svi mi njima moramo posvetiti posebnu pozornost i skrb“, poručila je Roksandić.

Tijekom cjelodnevnog susreta održana su i sportska natjecanja, najbolji su nagrađeni peharima i priznanjima, no sudionici su složni kako im je od pehara važnija razmjena iskustava i druženje, susret starih prijatelja te sklapanje novih poznanstava.

[srizonfbalbum id=1944]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime