Gastro utorkom nastavljeno je obilježavanje Adventa u Petrinji. Organizatorica manifestacije Natalija Antić Bjelac objašnjava zašto je baš utorak odabran za uživanje u domaćim delicijama.
”Ideja nam je bila, kad smo već oživjeli ovaj advent u ovom obujmu, da cijeli mjesec od same prve nedjelje došašća, pa do Sveta tri kralja, obilježavamo sve te dane u našoj Petrinji. Svakako je glavna ideja da se neke stare stvari malo potaknu i opet dožive. Zašto utorak? Zato što je utorak oduvijek u tradiciji Petrinje bio sajmeni dan, kada su se ljudi najviše okupljali u ovim prijepodnevnim satima u našem gradu. Danas se nude domaći suhomesnati proizvodi, mliječni proizvodi, fini svježi i suhi sir, mast na kruhu sa češnjakom ili paprikom, dakle svašta nešto fino što su naši ljudi oduvijek i pripremali upravo u ove dane.”
Podijeljeno je oko 200 porcija junećeg gulaša, a od čega je spravljen ispričao je kuhar Mario Šajteri.
”U gulaš je išlo 25 kilograma junetine, luka 10 kilograma, od povrća mrkva, celer, peršin, temeljac – juha od govedine kod kosti. Podijeljeno je 150 do 200 porcija.”
Predstavnica HKUD-a Mošćenica, Seliha Ferenčak, predstavila je bogatu ponudu domaćih proizvoda.
”Naše vrijedne članice su danas, na prvi utorak u adventu, gastro utorak, pripremile suhomesnate proizvode – kobasice, špek, suhi sir, sir i vrhnje, domaće naravno. Neizostavna mast, bijeli luk, češnjak, crvena paprika, sol, ajvar i feferonke, slatke i ljute, orehnjača, makovnjača, kiflice, krancle, domaća rakija, domaći višnjevac i domaći orahovac.”
Najavila je i skorašnji nastup uz gostujuća kulturno-umjetnička društva…
”Htjela bih samo najaviti da 08.12. imamo koncert, pa bih voljela da se Petrinjci skupe i da dođu do nas da nas gledaju jer imamo društvo iz Neuma. Oni nam dolaze sa svojim plesovima – linđom i tradicionalnim dubrovačkim plesovima. Posjetite nas i dođite na koncert koji počinje u 19 sati. Sudjeluju KUD Mošćenica i folklorni ansambl Kovačić iz Siska.”
Gradonačelnik Darinko Dumbović iskoristio je ovu priliku i poslao Petrinjcima poruku.
”Želimo popuniti sadržajno naš park jednom dobrom pričom, petrinjskom pričom, gostoprimstvom, ljubavlju prema ljudima i svemu onom što advent nosi. Advent je taj koji svima nama daje jednu određenu nadu i kroz tu nadu i kroz sve ono što trebamo proživjeti, ući u novu godinu. Neka nam to bude jedno novo samopouzdanje kako treba živjeti sa društvom, kako treba imati odgovornost prema prostoru u kojem živimo.”
Također je istaknuo važnost uzgoja autohtone banijske šare svinje za lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva.
”Mislim da je sa brendiranjem crne šare svinje, sa autohtonom pasminom koja pokazuje da imamo svoju šansu i koja je 3. pasmina u Hrvatskoj nešto što oplemenjuje, a to je i budućnost OPG-ova, u koje mi kao grad jako puno ulažemo. Ono što mi daje optimizam jest da će ti mladi ljudi koji žele ostati na OPG-ovima, proizvoditi crnu šaru svinju.”
Organizatorica manifestacije Natalija Antić Bjelac pozvala je sve sugrađane, ali i ostale da posjete gastro utorak u Petrinji.
”Utorci, svi sad do Božića, dakle današnji te 11. i 18. prosinca, s nama su tamburaški sastav ”Stare tambure” i mogu samo još pozvati sve naše sugrađane, a i one koji se nađu u prolazu našem gradu, da nam se svakako pridruže. Bit će i slatko i veselo.”
Program Adventa u Petrinji pogledajte ovdje.
[srizonfbalbum id=2348]