Antonija Puškarić nova je Vinska kraljica Sisačko-moslavačke županije. Titulu je zaslužila na ocjenjivanju koje je 6. rujna održano u Vinotočju Herak u Letovanskom Vrhu, dok će službeno biti proglašena i okrunjena na otvaranju manifestacije Voloderska jesen 15. rujna.

Izbor za Vinsku kraljicu Sisačko – moslavačke županije ove se godine održava po osmi put, a cilj mu je doprinijeti turističkoj promidžbi županije. Naime, Vinska kraljica je promicateljica županije posebno njenog vinogradarstva i vinarstva, a svojom osobnošću simbolizira županijsku vinsku kulturu s ciljem širenja kruga ljubitelja, potrošača i prijatelja vina i vinorodnog područja Sisačko-moslavačke županije. Na izboru je sudjelovalo četiri djevojke s područja županije, a osim ugodne vanjštine, djevojke su morale pokazati i određeno znanje, istaknuo je zamjenik sisačko-moslavačkog župana i predsjednik ocjenjivačkog suda Roman Rosavec.

„Djevojke su prvo imale pismeni dio ispita na kojem su im postavljena pitanja vezana i za poznavanje Sisačko-moslavačke županije te kulture življenja vina, vinarstva i vinogradarstva. Moram reći da sam izrazito sretan što su odgovorile vrlo kvalitetno i pokazale veliko znanje o vinogradima, vinu te sortama vina na području naše županije. Nakon što smo dobili rezultate pismenog dijela, pristupili smo usmenom ocjenjivanju naših kandidatkinja, upoznali smo se s sa njihovim osobinama, s onim čime se do sada bavile, s njihovim pogledom na cijeli ovaj naš projekt, na planove u budućnosti. Svaki član povjerenstva je uputio po jedno pitanje kandidatkinjama koje je bilo vezano za vino i vinogradarstvo, a potom smo se uvjerili u njihovu sposobnost prezentacije vina, njegovim poznavanjem i predstavljanjem što su djevojke vrlo dobro odradile. Preostao nam je opći dojam, bilo da se radi i o njihovom šarmu, pristupu čitavom izboru i nizu subjektivnih pogleda svakog pojedinog člana žirija“, pojasnio je Rosavec te dodao kako je nakon ocjenjivanja najviše bodova prikupila Antonija Puškarić, dok je prvom pratiljom proglašena Klaudia Medved koja u slučaju spriječenosti Vinske kraljice, preuzima njene dužnosti.

Nova Vinska kraljica još ne  zna koje će je sve dužnosti čekati, ali raduje se pobjedi i izazovu.

„Nisam u potpunosti upoznata s dužnostima koje me očekuju, ali tu sam da naučim i jer me to zanima. Iz Letovanića sam, a mi volimo vinograd, vino i pjesmu i sve što ide uz to“, kratko je rekla uzbuđena Vinska kraljica.

Uz čestitke ocjenjivačkog povjerenstva, novoj Vinskoj kraljici je na tituli čestitao i župan Ivo Žinić koji je rekao kako je ovo, uz Županov pehar, jedan mali segment promocije vinarstva i vinogradarstva Moslavine, ali i čitave županije.

„Ovo je četvrta godina kako smo obnovili izbor Vinske kraljice koji je započet još 2007. godine pa je 2010. prekinut da bi ga ponovno pokrenuli nekoliko godina kasnije. Vjerujem da će se ova vrijedna manifestacija, koja promovira turizam i našu županiju, nastaviti i da ju više nećemo prekidati. Samo krunjenje će biti 15. rujna na Voloderskoj jeseni gdje ćemo je okruniti, ali i zahvaliti svim djevojkama koje su sudjelovale na ovom izboru. Moram pohvaliti ozbiljnost i angažman našeg ocjenjivačkog suda te zahvaliti i županijskom Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo da su ovako krasno pripremili ovaj izbor. Mi ćemo i u budućnosti itekako voditi računa da ovaj izbor, ali i sve ono što podiže kvalitetu življenja i kvalitetu ponude u turističkom smislu itekako cijenimo i vrednujemo“, kazao je Žinić te dodao kako uloga Vinske kraljice nije zanemariva, jer je njena obveza da promovira županiju na svim nastupima vinara i vinogradara na raznim manifestacijama i sajmovima.

Foto: www.smz.hr

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here