BiH: Nakon samoubojstva 14-godišnjaka internet preplavljen govorom mržnje

Portali u Bosni i Hercegovini preplavljeni su govorom mržnje i pozivima na nasilje nakon samoubojstva 14-godišnjeg dječaka, ali i zbog najave proslave 9. siječnja kao dana Republike Srpske pa su novinarske udruge pozvale uredništva da to spriječe upozoravajući na moguće teške posljedice.

Hitne reakcije novinarskih redakcija i uredništva zatražili su Vijeće za tisak BiH i profesionalna udruga “BH novinari”.

Vijeće za tisak koje ima ulogu neovisnog regulatora tiskanih i mrežnih medija tijekom dana javnim pozivom urednicima portala zatražilo je da odmah reagiraju i uklone komentare koji sadrže jezik mržnje, a postavljaju ih čitatelji.

Opaženi su komenari koji predstavljaju “drastični govor mržnje i poziv na linč i na nasilje”, ističe Vijeće.
“Urednici portala dužni su odmah ukoliniti sve šovinističke i prijeteće sadržaje, a ukoliko nisu u stanju kontrolirati svoj mrežni prostor trebaju zatvoriti mogućnost komentiranja”, naveli su iz Vijeća za tisak.
Urednike portala upozorili su da će, ne budu li reagirali, na sebe preuzeti odgovornost i za sadržaj neprihvatljivih komenatara kao i za moguće posljedice te su podsjetili kako je širenje govora mržnje kažnjivo po zakonu.
Najavili su da će o nepriklanim sadržajima izvjestiti policiju i tužiteljstvo.
Iz udruge “BH novinari” objasnili su da su se na portalu Klix, kojemu je sjedište u Sarajevu, pojavili komentari u kojima se poziva na nasilje nad svima onima koji budu obilježavali 9. siječnja kao dan RS dok se na društvenim mrežama Facebook i Instagram pojavio popis imena šest malodobnih osoba koje su označene kao krivci za smrt Mahira Rakovca.
Taj je dječak 14. prosinca počinio samoubojstvo, a njegovi su roditelji nakon toga objavili da je to posljedica vršnjačlkog nasilja kojemu je bio izložen u Internacionalnoj osnovnoj školi na Ilidži.
Roditelji su sve prijavili policiji i traže kažnjavanje učenika koji su zlostavljali njihovo djete, ali i nastavnika za koje tvrde da su za sve to znali no nisu poduzeli ništa kako bi spriječili nasilje.
Mediji i javnost pružili su punu potporu roditeljima, a od vlasti traže brzo reagiranje uključujući otkrivanje i kažnjavanje odgovornih i uvođenje strožije kaznene politike za počinitelje vršnjačkog nasilja.
Istraga tužiteljstva Sarajevske županije i dalje traje, a na njihovu preporuku “zbog osjetljivosti slučaja” županijske vlasti gotovo da nemaju komentar.
“Ovaj problem trenutno je vruća tema i ne treba dolijevati ulje na vatru. Čekamo institucije koje će nas o svemu izvijestiti”, izjavio je tijekom dana predsjednik vlade Sarajevske županije Elmedin Konaković.
Javnost ipak nema strpljenja čekati pa su mediji već danima preplavljeni napisima i komentarima o slučaju dječaka.
Za “BH novinare” je objavljivanje imena šest navodnih počinitelja zlostavljanja nad Mahirom Rakovcem, a koja su se proširila portalima, neprihvatljivo jer može prouzročiti novo nasilje.
“Nedopustivo je da mediji, urednici i novinari objavljuju sadržaje kojima se poziva na linč, doprinosi širenju straha i netolerancije, odnosno da se zadire u privatnost, izlažu sudu javnosti maloljenici i njihove obitelji. Takva postupanja protivna su kodeksu novinarske etike, standardima profesionalnog i odgovornog novinarstva, kao i svim međunarodnim konvencijma o zaštiti temeljnih ljudskih prava i prava djeteta”, naveli su iz novinarske udruge.
Izvor: Hina
Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here