Slasni umak od mesa i rajčice pomiješan s tjesteninom zasigurno smo probali svi, međutim ovaj bogati recept punog okusa izvorno potječe iz Italije i zaista ga vrijedi probati. Iziskuje nešto više vremena, no krajnji rezultat su sretna nepca i okus koji naprosto opija. Isprobajte!
Sastojci:
- 250 gr faširane junetine
- 250 gr faširne svinjetine
- 100 gr slanine
- 50 gr koncentrata rajčice
- 50 gr maslaca
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 čaša mlijeka
- 1 čaša crnog vina
- 1 mrkva
- 1 crveni luk
- 1 štapić celera
- 1 goveđa kocka
- 300 ml vode
- pp sol
- pp papar
Priprema:
1. Zagrijte na srednjoj vatri maslac i maslinovo ulje te dodajte sitno isjeckanu mrkvu. Dinstajte mrkvu dok ne omekša nekih 5-10 minuta.
2. Dodajte sitno sjeckani luk i celer te poklopite da se dinsta sve dok posve ne omekša i luk postane staklast.
3. Za to vrijeme isjeckajte sitno slaninu i dodajte da se dinsta. Također dodajte i mješano mljeveno meso. Ostavite da se dinsta oko 30 minuta.
4. Dodajte čašu crnog vina i ostavite da posve ispari.
5. Dodajte koncentrat rajčice.
6. Dodajte sol i papar te malo rastopljene goveđe juhe (napravljene od 1 juneće kocke i 300 ml vode). Kuhajte oko 1,5 sat do 2 i dodavajte polagano goveđu juhu.
7. Na kraju dodajte čašu mlijeka. Mlijeko se dodaje po originalnom receptu iako ga vise mnogi ne koriste.
8. Dobro promješajte i ponovno dodajte soli i papra ako je potrebno. Kuhajte jos cca 5 minuta.
9. Na kraju umak pomiješajte s tjesteninom te posipajte parmezanom.