U prostorijama Županije održana je tradicionalna božićna izložba radova učeničkih zadruga.

Zagrebačka županija i ove je godine tradicionalno ugostila vrijedne zadrugare koji su pokazali bogatstvo ukrasnih i uporabnih predmeta. Darinka Balen, tajnica Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije poručila je kako sa učeničkim zadrugama radi velike projekte:

Sa zadrugarima radimo velike projekte. Uključeni smo u međužupanijske i međunarodne susrete. Obilazimo druge županije, upoznajemo njihove posebnosti, stvaramo nova poznanstva, učimo vještine kraja u koji smo došli. Djecu učimo bogatstvu različitosti, učimo ih da cijene i poštuju tuđe, ali da vole svoje, da što više naših kulturnih i tradicijskih običaja prenesu na drugu djecu te isto tako da od njih nauče neke posebne vještine i donesu ih u svoj kraj. Bogatimo ih!“

A kako se već 12. godinu zaredom za božićnu izložbu pripremaju učenici iz Zadruge Breza ispričala nam je voditeljica Nada Tomašić, inače profesorica likovne kulture u OŠ Nikole Hribara iz Velike Gorice..

“Donijeli smo ogrlice s privjeskom anđela, zatim book markere da ljude malo podsjetimo da treba i čitati, mirisne vrećice s lavandom i mnogo drugog. Veseli nas svake godine dolazak ovdje, ne samo radi prezentacije naših radova već i da potaknemo djecu na druženje sa ostalim zadrugarima.”

Što sve rade mali zadrugari i kako se pripremaju za izložbu iz prve nam je ruke ispričala učenica Lara Poturica iz OŠ Jakovlje:

“Izradili smo puno predmeta koji su za vrijeme Adventa jako korisne, primjerice čestitke, adventske vijence, ukrase za bor i vrećice s lavandom. Na satovima se lijepo družimo i zabavljamo, složni smo.”

Vrijedne učenike i njihove radove zajedno je sa svojim zamjenikom Hrvojem Frankićem obišao ih je i župan Stjepan Kožić te poručio kako kroz rad u zadrugama djeca pokazuju i razvijaju poduzetnički duh.

Kroz svoje aktivnosti i suradnju s drugim zadrugama razmjenjuju iskustva i oplemenjuju ono što sami rade“, dodao je župan Kožić, a posjetitelji su zadivljeni viđenim zaključili kako su vrijedne učeničke zadruge prave male ‘tvornice’ budućih poduzetnika i umjetnika koji će osim kreativnošću tržište osvajati i duhom tradicije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here