Bregovita Hrvatska okupila vinare središnje i sjeverozapadne Hrvatske

Na tom je području 1900 registriranih proizvođača koji proizvode oko 20-tak % ukupne proizvodnje vina u RH

432

Nakon što je nedavno osnovana i četvrta regionalna vinogradarska organizacija Bregovita Hrvatska, koja obuhvaća središnji i sjeverozapadni dio, članove ove organizacije s područja Sisačko – moslavačke županije primio je 16. srpnja u sjedištu Županije u Sisku župan Ivo Žinić.

Predviđena novim Zakonom o vinu Bregovita Hrvatska, koja okuplja vinare i vinogradare s područja Bjelovarsko bilogorske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba, osnovana je s ciljem razvoja i jačanja vinarstva u Hrvatskoj, a za njenog je predsjednika izabran Marko Miklaužić čija obitelj njeguje dugu tradiciju proizvodnje vina u Popovači.

Župan je izrazio zadovoljstvo ovim udruživanjem, a naročito činjenicom kako predsjednik, kojem je čestitao na izboru, dolazi upravo iz Sisačko – moslavačke županije. Kazavši kako se županija može pohvaliti različitim vinskim sortama, istaknuo je da se posebno diče škrletom koji je, nakon dugogodišnje provedbe projekta klonske selekcije, priznat kao autohtona sorta.

„U zadnjih 20-tak godina proizvodnja vina i uzgoj vinove loze, vinogradarstvo i podrumarstvo u ovoj je županiji, ali i čitavoj Hrvatskoj značajno uznapredovalo. Možemo biti ponosni na naše vinare. U svakoj službenoj ili neslužbenoj prilici nastojim istaknuti uspjeh naših vinara, a naročito se dičimo s našom sortom škreltom. Od 2000. godine do danas u klonsku selekciju je uloženo oko milijun i pol kuna. Ona je trajala dugo, no rezultat je da danas imamo tri priznata klona. Značajna sredstva, više od 3,5 milijuna kuna, uložena su i u nabavku loznih cijepova kroz naše potpore za poljoprivredu“.

VEZANE VIJESTI
SMŽ Nove isporuke zaštitne opreme za zdravstvene ustanove

Župan je spomenuo i županijski projekt Svijet škrleta za kojeg je ustvrdio da je ambiciozan te najavio kako bio on trebao obuhvatiti izložbene, edukacijske i degustacijske prostore, a sve s ciljem razvoja kontinentalnog turizma Sisačko – moslavačke županije. Dodao kako smatra da je Županija, uz preostale mjere koje provode, značajno pridonijela razvoju vinogradarstva i podrumarstva na svom području.

„Ali ništa ne bi bilo bez naših vrijednih  vinara i vinogradara. Mi imamo u našoj županiji više od 15 velikih, a gotovo 40 malih vinogradara i podrumara koji se bave uzgojem vina i vinove loze, naročito škrleta. Čestitam im na tome i želim da i dalje ovako nastave, a mi ćemo pripomoći koliko možemo. Sukladno novom Zakonu o vinu osnovana je i ova regionalna udruga. Vjerujem da će naš predsjednik, koji je prepoznat kao jedan vrstan vinar, ovu udrugu voditi tako da stvorimo još kvalitetnije uvjete za veću proizvodnju, ali za bolji plasman na tržište“.

VEZANE VIJESTI
Školski sat kod župana

Predsjednik Bregovite Hrvatske Marko Miklaužić naglasio je kako je od četiri regije, Bregovita najveća.

„Na tom se području proizvodi oko 20-tak % ukupne proizvodnje vina i ima nešto više vinograda. No to nije važno već činjenica kako na tom području ima 1900 registriranih proizvođača, a samo u Zagrebačkoj županiji ima 104 udruge. Zamislite tu nemogućnost normalnog funkcioniranja kad su ministarstva i županije neprekidno zatrpane stotinama molbi, žalbi, prijedloga, različitih dopisa kojima se „gubimo“ u papirologiji. Nadamo se Bregovita Hrvatska jedno konkretno rješenje koje će zastupati sve proizvođače kroz jednu instituciju. Ne treba nam više toliko udruga lokalnog karaktera. Proizvodnja ostaje ista, vjerojatno će se i povećati donošenje novih sorti. Zato je važno da se kroz rad udruge introducira naša pomalo zaboravljena sorta koju smo izvukli iz povijesnog zaborava – škrlet.  Jer, činjenica je kako mi nemamo problema s prodajom vina ni grožđa, dok se drugi „guše“ u milijunskim zalihama sorti poput graševine, rizlinga ili chardonnaya. To su odlične sorte u vinogradarsku smislu, ali polako ispadaju iz mode“, ustvrdio je Miklaužić. koji je na kraju zahvalio na potpori Sisačko-moslavačkoj županiji te Obrtničkoj  komori Sisačko – moslavačke županije i HGK – Županijskoj komori Sisak.

VEZANE VIJESTI
Međunarodni dana fizikalne terapije u Lječilištu Topusko

Predsjednik Županijske komore Sisak Boris Mesarić podsjetio je kako je HGK, kroz rad svog strukovnog Udruženja vinarstva koje okuplja 259 članova, prepoznala važnost regionalizacije. Uz potporu osnivanju i radu udruge Bregovita Hrvatska pruža financijsku i logističku podršku za rad još tri regionalne udruge, provodi razne projekte u sektoru vina te kroz svoj brend „Vina Croatia – vina mosaica“ promovira domaća vina na stranim tržištima. Budući da će iduće godine u veljači biti 20 godina otkako je potpisan prvi ugovor o klonskoj selekciji, Mesarić je predložio da se izda knjiga vezana uz ovaj dugogodišnji, uspješan projekt.

U Bregovitoj Hrvatskoj se nadaju da je ovo početak uspješnog djelovanja Udruge i da će se zajedno s još tri postojeće regionalne udruge, Vinistra, Vina Dalmacija i Graševina Croatica, uklopiti u jedinstveni mozaik klimatskih, povijesnih, zemljopisnih i sortnih specifičnosti hrvatskih regija.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here