Župa bl. Alojzija Stepinca Budaševo obilježila je 15. rujna godišnjicu posvete župne crkve – Posvetilo.

Posvetilo u Budaševu i ove su godine organizirali Župa bl. A. Stepinca i Mjesni odbor Budaševo, uz potporu tamošnjih udruga, a proslava je započela  procesijom od kapelice Žalosne Gospe do crkve gdje je svečano misno slavlje predvodio vlč. Hrvoje Zovko, župni vikar u župi sv. Lovre mučenika u Petrinji. Više je o proslavi Posvetila rekla predsjednica MO Budaševo Ljiljana Slunjski.

„Mi danas obilježavamo godišnjicu posvećenje naše crkve, odnosno Posvetilo, kako se kaže u narodu, a i ovdje kod nas u Budaševu.  2004. godine posvećena je naša župna crkva i to je za nas najveći blagdan. Ovaj dan, mi obilježavamo i kao Dan našeg mjesta. Naša je crkva posvećena blaženom Alojziju Stepincu. Mi već više od godinu dana strpljivo molimo i iščekujemo njegovo proglašenje svetim, iako on za nas to već jest. Međutim, na različite načine i različitim aktivnostima prvenstveno župa, a zatim i čitavog mjesta, utječemo se njegovom zagovoru i nadamo se da će ga papa Franjo što prije proglasiti svetim. Do tada, obilježavamo svakog mjeseca,  desetog u mjesecu Stepinčev dan. Molili smo i veliku devetnicu. Blagdan župe obilježavamo na Stepinčevo, 10. Veljače, no tada je hladno i nije prilika se manifestacija provede –vani, kao što je to sada u rujnu“, kazala je Slunjski.

Naime, nakon Svete mise je na tamošnjem Trgu Marijana Šokčevića održana pokazna vatrogasna vježba, a mještani su se nastavili družiti uz gulaš i tamburaše. U poslijepodnevnim su satima blagoslovljeni zborovi i KUD – ovi, sudionici Večeri folklora, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima, a zatim je održana i Večer folklora.

Posvetilo je zajedno s Budaševčanima slavio i zamjenik sisačko – moslavačkog župana Ivan Celjak.

„Sisačko – moslavačka županija ostvaruje dobru suradnju sa Župom bl. Alojzija Stepinca iz Budaševa i pomogli smo organizaciju ove manifestacije. Raduje nas da se u organizaciju i provedbu Posvetila uključilo više udruga s područja Budaševa. Spomenuo sam nekoliko puta i ranije, važno je da dužnosnici sudjeluju na ovakvim događanjima, da se upoznaju s problemima i potrebama stanovnika i da zajedno pokušamo naći rješenja. Jedno je kad vi o tome čitate iz papira i dokumenata u uredu, a nešto sasvim drugo kada vi to vidite i doživite na terenu, među ljudima. Koristim ovu prigodu da svim stanovnicima Budaševa čestitam njihov dan!“, zaključio je Celjak.

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here