Čarolija Adventa u Petrinji započet će prve nedjelje Došašća, 2. prosinca i trajat će uz bogat svakodnevni program sve do 6. siječnja, najavljeno je na konferenciji za novinare na kojoj su organizatori pozvali sve da im se pridruže na brojnim događanjima na Strossmayerovom šetalištu u Petrinji.

Manifestacija je financirana iz gradskog proračuna, a Grad Petrinja je raspisao javni poziv na iznos od 150 tisuća kuna na kojem je organizacija Adventa dodijeljena tvrtki B. GROUP Petrinja. Direktorica ove tvrtke Natalija Antić Bjelac najavila je kako će Advent u Petrinji biti otvoren u nedjelju, 2. prosinca u 12 sati nakon Svete mise i paljenja prve adventske svijeće i trajat će 36 dana.

„Svaki dan će se u parku nešto događati. Uz ugostiteljsku ponudu koju ćemo imati u prekrasne četiri drvene kućice, svaki ćemo dan imati i glazbeni program, poznata glazbena imena i sastavi upotpunit će ugođaj svojim koncertima. Vjerujem kako će svatko pronaći nešto za sebe budući da je program zaista vrlo lijep, zanimljiv i raznovrstan. Svake subote ujutro imat ćemo program za djecu u suradnji s našom tetom Vesnom, koja je već svima poznata u našem gradu, i s Društvom Naša djeca. Imat ćemo radionice i različite zanimljivosti koje pripremamo za djecu i vjerujemo kako će im biti jako zabavno. Još jedna novina je da svaki utorak ujutro, s obzirom na to da je utorak tradicionalno sajmeni dan u Petrinji i tada je najviše ljudi u gradu, imamo tzv. gastronomski utorak. Pripremat će se uvijek nešto od tradicionalnih, autohtonih jela, a sve će pratiti ono što je nekako najprikladnije za tu atmosferu, a to su tamburaši“, kazala je Antić Bjelac.

VEZANE VIJESTI
VIDEO/FOTO Petrinjci u Zagrebu predstavili dio bogate povijesne, kulturne i tradicijske baštine

Direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje Ivanka Držaj je naglasila kako svake godine, pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, nastoje unaprijediti postojeće i već tradicionalne manifestacije pa tako i ovu koja je, kako je rekla, Petrinjcima najdraža jer je programski i najbogatija.

„Uz tradicionalne božićne koncerte, Petrinja je posebna po tome što ima drugačije božićne običaje od drugih gradova. To je jedna posebnost koja krasi naš grad, a među njima su nekako najposebniji dječaci obučeni u kostime, odnosno Betlemaši, koji su u proglašeni i zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom. Običaju je to koji se bazira na čestitarskim ophodnjama koje na Badnjak postoje i u drugim mjestima Hrvatske, no petrinjski karakterizira autohtoni dramski tekst, posebna kostimografija, scenografija i napjevi, a potječe iz sredine 19. stoljeća. Betlemaši na sam Badnjak obilaze kuće, čestitaju i najavljuju dolazak Božića. Jedna od posebnosti s i žive jaslice ispred crkve sv. Lovre, kao i scenski prikaz Isusovog rođenja. Petrinja je poznata kao grad pjesme pa je jedan od običaja da se građani okupe u parku ispred crkve i s pjesmom dočekaju Božić“, rekla je Držaj.

VEZANE VIJESTI
Torta, pjesma i ples za 40. rođendan KUD-a Pokupljanka

Dodala je kako će Turistička zajednica provesti i akciju Božićna čarolija kojoj je cilj potaknuti nositelje turističke i ugostiteljske ponude, kao i ostalih uslužnih djelatnosti da što ljepše urede svoje objekte, a najuređenije će prigodno nagraditi.

Duh tradicije nekih davnih vremena svake godine uoči božićnih blagdana u Petrinju vraća Tominje, sajam koji je od davnina bio jedan od četiri velika godišnja petrinjska sajma.

„To je također tradicionalna manifestacija i još jedna posebnost Petrinje koju drugi gradovi uglavnom nemaju. Iz te tradicijske priče mi smo došli do toga da već nekoliko godina imamo sajam na kojem na brojnim štandovima izlažemo proizvode lokalnih OPG-a, suvenire i rukotvorine. Tominje će biti održano u petak i subotu, 21. i 22. prosinca. Sajam će pratiti glazbeni program i prigodna gastronomska ponuda. Još nismo odlučili što točno jer još uvijek prikupljamo ponude i pozivamo zainteresirane da se jave nama u Grad ili Turističkoj zajednici“, najavio privremeni pročelnik petrinjskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Ante Marić.

VEZANE VIJESTI
17. Biciklijada u Petrinji okupila zajubljenike u prirodu i zdrav život

Privremeni pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Joso Grahovac najavio je kako će i ove godine, petu godinu u nizu mali Petrinjci i Petrinjke, ali i oni stariji moći uživati u čarima klizanja, a klizalište na Gradskom rukometnom stadionu bit će otvoreno za blagdan sv. Nikole.

Zadovoljstvo što će Petrinja nizom različitih događanja obilježiti Advent izrazila je ovom prilikom zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb.

„Meni osobno, a nadam se i mnogim ljudima u Hrvatskoj to je jedno najljepše doba u godini. Vrijeme je to u kojem razmišljamo o bitnim stvarima i pokušavamo iskazati ljubav svojim najbližima, a potom i svojim susjedima, rođacima, prijateljima i na koncu iskazati ljubav srca prema svakom čovjeku koga sretnemo“, ustvrdila je Kaleb i pozvala Petrinjce, ali i sve ostale zainteresirane da im se pridruže na Adventu u Petrinji.

PROGRAM ADVENTA U PETRINJI:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here