Chia sjemenke počele su osvajati i Hrvatsku! Radi se o jestivom dijelu biljke Salvia hispanica koja je podrijetlom iz Meksika za koju se vjeruje da je bila na tanjurima starih Asteka i Maja.
Chia znači snagu, a u tradiciji su se ovih naroda bijele i crne chia sjemenke koristile za podizanje energije, što ima smisla, jer su vrlo bogate omega 3 masnim kiselinama, ugljikohidratima, proteinima, vlaknima, antioksidansima i kalcijem.
Chia sjemenke sadrže dva puta više kalija od banana, tri puta više željeza od špinata, pet puta više kalcija od mlijeka, sedam puta više vitamina C od naranči i osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa!
Odlične su za zdravlje kose, kože i noktiju, a kako ne sadrže gluten, mogu ih konzumirati i oni koji inače izbjegavaju ugljikohidrate iz žitarica. Uz to, sadrže visok udio prehrambenih vlakanakoja poboljšavaju probavu.
Zbog 20 posto omega 3 masnih kiselina koje sadrže, spadaju među najbolje namirnice za zdravlje mozga i srca, a sadrže i jednak udio proteina uz 8 vrsta aminokiselina.
Nutricionisti preporučuju otprilike žlicu chia sjemenki dnevno, a kada ih koristite pijte puno vode jer su iznimno bogate vlaknima.
Chia sjemenke mogu se dodati u tijesto za kruh ili muffine, kao dodatak žitaricama za doručak ili juhama i salatama, a zapravo ih možete posuti po gotovo svakoj hrani koju pripremate.
Chia sjemenke: dodatak prehrani koji će vas oduševiti
Napiši komentar