Cvijeće i svijeće na mjestu masovne grobnice u Glinskoj Poljani

Crni mramorni spomenik s uklesanim likom golubice na ulazu u naselje podsjeća na 17 civila ubijenih 1991. i 1992.

1264

U sklopu Dana sjećanja, tradicionalne manifestacije kojom se Petrinja prisjeća poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu i teških ratnih razaranja u rujnu 1991., 28. rujna je cvijećem i svijećama odana počast stradalima na mjestu masovne grobnice u Glinskoj Poljani.

Crni mramorni spomenik s uklesanim likom golubice na ulazu u naselje podsjeća na 17 civila ubijenih 1991. i 1992., kazala je Višnja Jerman, članica vijeća Mjesnog odbora Glinska Poljana, Slana i Vratečko koja je napomenula kako još uvijek tragaju za pet nestalih.

„Stvarno nastojimo obilježiti taj događaj. Sve ove godine, otkada je otkriven i ovaj spomenik, nastojimo to obilježiti vjerodostojno, onako kako su te civilne žrtve zaslužile. 28 godina je prošlo i vrijeme kao vrijeme čini svoje, puno tih obitelji sada više nemaju nikoga ovdje, neki su umrli, neki se odselili, ali ta sjećanja i taj spomen se ne smije zaboraviti. Mi koji smo još uvijek ovdje i naši mladi koju ostaju iza nas, moramo nastojati to obilježavati dostojno i odati počast žrtvama onako kako oni to i zaslužuju“.

VEZANE VIJESTI
Međunarodni dan starijih osoba obilježen i u Domu za starije osobe Glina

Tuga i bol mještana je tim veća kad znaju kako su žrtve pokopane na mjestu groblja za ukapanje uginule stoke. Podsjetio je na to i predsjednik petrinjske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Darko Dumbović.

„Ljudi su skupljani i pobijeni na više mjesta, a onda su dovedeni ovdje i zakopani s ostacima ubijene i uginule stoke. To je činjenica koja govori o količini mržnje koju su agresori iskazivali prema hrvatskom narodu i svemu što je hrvatsko. Nisu im dali ni dužno poštovanje i sahranili ih, već su ih zakapali sa stokom“.

VEZANE VIJESTI
Župan Ivo Žinić sa suradnicima uputio čestitku za Dan neovisnosti

Počast je žrtvama u Glinskoj Poljani odao i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić.

„Ovo je jedna u nizu golubica na području naše županije, u ovoj dolini ih je nekoliko u razmaku od par kilometara, a u županiji imamo više od 40 ovakvih mjesta masovnih grobnica. Velike su žrtve u Domovinskom ratu na području čitave županije, 560 je branitelja dalo svoj život za hrvatsku slobodu i više od 1600 civila. Jedna smo od najviše stradalih županija u Domovinskom ratu, ali moramo se sjetiti i Drugog svjetskog rata. Na ovom području imamo još uvijek neistraženih grobnica iz tog vremena, računa se da ih je na području županije 100-tinjak. Vjerujem da će se u budućnosti i takva mjesta obilježiti i da će se znati gdje su stradale nevine žrtve, vojnici koji nisu suđeni i civili. To su sve nemili događaji koji su se događali na ovom prostoru i to je prošlost koja nas još uvijek opterećuje. Uvijek je teško doći na ovakva mjesta stradanja naših ljudi, ali naš dolazak je znak da ih nikada nećemo zaboraviti, a o njihovoj će žrtvi svjedočiti i ova golubica koja ovdje stoji kao vječni spomen“.

VEZANE VIJESTI
Žustra rasprava o Centru za azilante u Maloj Gorici - bez rezultata

Dodajmo kako je prigodnu molitvu kod spomen obilježja održao vlč. Damir Ceković, župnik petrinjske Župe Preobraženja Gospodnjeg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here