Cvijeće i svijeće na mjestu masovne grobnice u Glinskoj Poljani

Crni mramorni spomenik s uklesanim likom golubice na ulazu u naselje podsjeća na 17 civila ubijenih 1991. i 1992.

1234

U sklopu Dana sjećanja, tradicionalne manifestacije kojom se Petrinja prisjeća poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu i teških ratnih razaranja u rujnu 1991., 28. rujna je cvijećem i svijećama odana počast stradalima na mjestu masovne grobnice u Glinskoj Poljani.

Crni mramorni spomenik s uklesanim likom golubice na ulazu u naselje podsjeća na 17 civila ubijenih 1991. i 1992., kazala je Višnja Jerman, članica vijeća Mjesnog odbora Glinska Poljana, Slana i Vratečko koja je napomenula kako još uvijek tragaju za pet nestalih.

„Stvarno nastojimo obilježiti taj događaj. Sve ove godine, otkada je otkriven i ovaj spomenik, nastojimo to obilježiti vjerodostojno, onako kako su te civilne žrtve zaslužile. 28 godina je prošlo i vrijeme kao vrijeme čini svoje, puno tih obitelji sada više nemaju nikoga ovdje, neki su umrli, neki se odselili, ali ta sjećanja i taj spomen se ne smije zaboraviti. Mi koji smo još uvijek ovdje i naši mladi koju ostaju iza nas, moramo nastojati to obilježavati dostojno i odati počast žrtvama onako kako oni to i zaslužuju“.

VEZANE VIJESTI
Za 76. obljetnicu stradanja Zrinjana blagoslovljena novoizgrađena crkva

Tuga i bol mještana je tim veća kad znaju kako su žrtve pokopane na mjestu groblja za ukapanje uginule stoke. Podsjetio je na to i predsjednik petrinjske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Darko Dumbović.

„Ljudi su skupljani i pobijeni na više mjesta, a onda su dovedeni ovdje i zakopani s ostacima ubijene i uginule stoke. To je činjenica koja govori o količini mržnje koju su agresori iskazivali prema hrvatskom narodu i svemu što je hrvatsko. Nisu im dali ni dužno poštovanje i sahranili ih, već su ih zakapali sa stokom“.

VEZANE VIJESTI
SMŽ sada ima prepoznatljive turističke uniforme

Počast je žrtvama u Glinskoj Poljani odao i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić.

„Ovo je jedna u nizu golubica na području naše županije, u ovoj dolini ih je nekoliko u razmaku od par kilometara, a u županiji imamo više od 40 ovakvih mjesta masovnih grobnica. Velike su žrtve u Domovinskom ratu na području čitave županije, 560 je branitelja dalo svoj život za hrvatsku slobodu i više od 1600 civila. Jedna smo od najviše stradalih županija u Domovinskom ratu, ali moramo se sjetiti i Drugog svjetskog rata. Na ovom području imamo još uvijek neistraženih grobnica iz tog vremena, računa se da ih je na području županije 100-tinjak. Vjerujem da će se u budućnosti i takva mjesta obilježiti i da će se znati gdje su stradale nevine žrtve, vojnici koji nisu suđeni i civili. To su sve nemili događaji koji su se događali na ovom prostoru i to je prošlost koja nas još uvijek opterećuje. Uvijek je teško doći na ovakva mjesta stradanja naših ljudi, ali naš dolazak je znak da ih nikada nećemo zaboraviti, a o njihovoj će žrtvi svjedočiti i ova golubica koja ovdje stoji kao vječni spomen“.

VEZANE VIJESTI
Obilježena 28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na glinskom području

Dodajmo kako je prigodnu molitvu kod spomen obilježja održao vlč. Damir Ceković, župnik petrinjske Župe Preobraženja Gospodnjeg.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here