Cvijeće i svijeće za 24. obljetnicu operacije Bljesak

Obljetnica operacije Bljesak obilježena i u Sisku

415

Hrvatska obilježava 24. obljetnicu operacije Bljesak. Središnja je svečanost održana u Okučanima, a na noj su sudjelovali i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Predsjednik Vlade Andrej Plenković Okučane je posjetio dan ranije, gdje je s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac položio vijenac i zapalio svijeće na Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak 1995.

24 godine su prošle od Operacije Bljesak, vojno-redarstvene akcije Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Operacija je započela 1. svibnja 1995. kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za manje od 32 sata oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

VEZANE VIJESTI
Petrinja dobila Glinenu priču

Obljetnica Bljeska obilježena je i u Sisku! U povodu obilježavanja 24. obljetnice vojno – redarstvene operacije Bljesak, obitelji poginulih hrvatskih branitelja te predstavnici Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Ministarstva unutarnjih poslova, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političkih stranaka zapalili su svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana u Sisku. Nakon toga su položili vijence i zapalili svijeće kod Središnjeg križa na sisačkom Gradskom groblju Viktorovac. Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, u kojem su bili i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić te županijski vijećnici, predvodio je zamjenik župana Ivan Celjak koji je istaknuo veliki značaj vojno – redarstvene operacije Bljesak u oslobađanju okupiranog područja RH.

VEZANE VIJESTI
Sisak - polaganje vijenaca u povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana

„Operacija Bljesak je uz operaciju Oluja najznačajnija operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Bljeskom je oslobođena Zapadna Slavonija, uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac, a na području Sisačko-moslavačke županije oslobođeno je gotovo čitavo područje Općine Jasenovac. Pod nadzorom pobunjenih Srba ostala su tri sela, ali i ta tri sela su oslobođena tijekom operacije Oluja. Za odmazdu, pobunjenici su raketirali grad Sisak, pri čemu su na nogometnom igralištu u Novom Pračnu poginuli prijatelji i članovi Nogometnog kluba Zmaj. Danas odajemo počast svim hrvatskim braniteljima i civilima, osobito onima koji su stradali tijekom operacije Bljesak“, kazao je Celjak.

VEZANE VIJESTI
Obilježena 27. obljetnica osnutka Gromova i 11. obljetnica 2. mb Gromovi

Dodajmo kako je prigodnu molitvu kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac predvodio župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije vlč. Ivan Grbešić, a cvijećem i svijećama počast je odana i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na igralištu HNK Zmaj u Novom Pračnu.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here