Cvijeće koje se sadi u proljeće

21701

Proljeće je za mnoge najljepše godišnje doba, s razlogom naravno jer tijekom ovog godišnjeg doba priroda ima priliku pokazati svu svoju ljepotu, boje i raskoš. Temperatura zraka je ugodna, lagani povjetarci njišu grane, sunce i duži dani su na vidiku…

Drveće pupa, a rano proljetno cvijeće cvijeta u živopisnim bojama.

Savršeno vrijeme za sadnju cvijeća u vrtu u kojem ćemo uživati već u kasno proljeće, ljeto pa sve do jeseni!

Kada je najbolje vrijeme za sadnju?

Ne postoji određeni datum kada bi trebali saditi cvijeće. Sadnja cvijeća ovisi isključivo o vremenskim uvjetima i vrste biljke. Neki ljubitelji cvijeća već sa prvim zrakama sunca počinju sadnju cvijeća, što je pogrešno, jer neke biljke neće preživjeti povremeni mraz koji se javlja u rano proljeće. Za vas smo odabrali cvijeće koje se sadi u proljeće.

 

BEGONIJE

Begonije oduševljavaju ne samo svojim krasnim, šarenim cvijetovima već i lijepo raspoređenim listovima. Pravi je ukras kako za balone tako i vrtove. Sade se u blago kiselu podlogu bogatu hranjivim sastojcima. Ne vole previše vlage, a savršena podloga za begonije ona je pripremljena od mješavine treseta sa zemljom ili kompostom.

Ukoliko želite da biljke rano procvjetaju, sadite ih u zatvorenom prostoru početkom ožujka, potom ih, kada prestane opasnost od mraza preselite van.

 

DALIJE

Dalije su predivne visoke biljke koje svakom vrtu daju neku vrstu ‘drame’. Obožavaju sunce i ne zahtijevaju preveliku brigu. Zalijevati ih treba samo u slučaju suše. Sjeme dalije možete posaditi u 4. mjesecu direktno u gredice, a cvjetaju čitavo ljeto do prvih zahlađenja.

VEZANE VIJESTI
Proljeće na noktima

 

GLADIOLE

Kada se uslijed velikih vrućina sve ostale biljke uspavaju, ovaj vrtni cvijet oduševljava svojim cvijetovima. Lukovice se sade u proljeće u dobro pripremljenu zemlju na dubini od 15 do cca 25 cm. Voli sunce, a cvijeta tijekom ljeta, sve do prvih zahlađenja. Svaka dva tjedna treba ih malo okopati, kako bi se ‘osvježile’.

 

NEVEN

Neven je omiljena biljka vrtova, a osim ljepotom osvaja i svojim ljekovitim svojstvima. Sjeme nevena sadi se u travnju, a cvate od svibnja sve do prvih zahlađenja. Kako bi zadržao svoju ljepotu, neven je potrebno redovito optrgavati. Ukoliko ga namjeravate koristiti za liječenje ili čaj, najbolje vrijeme za berbu je u kolovozu, jer je tada cvijet nevena tada najkvalitetniji.

SUNCOKRET

Suncokret se sije u proljeće, najčešće u svibnju, a cvate od srpnja do rujna. Idealan je za sadnju uz ogradu. Voli sunce i vlagu, a tlo pogodno za njegov rast je ono bogato dušikom. Pri uzgoju suncokreta velika važnost pridaje se gnojidbi fosfornim gnojivima jer je fosfor ključan za cvatnju.

MAĆUHICE

VEZANE VIJESTI
VIDEO - "Dani flanaca" na sisačkoj tržnici Kontroba

Iako ih je najbolje saditi u jesen, ovaj dvogodišnji cvijet može se saditi i u proljeće. Krase vrtove i balkone, a često ih se može vidjeti i posađene na grobljima. Ima i bogata ljekovita svojstva, liječi od reume, artritisa, a posebno je dobra kod problema s disanjem te kožnih oboljenja kao što su ekcemi ili akne. Maćuhice cvatu od proljeća, a kako nisu zahtjevne dobro podnose i sunce i sjenu. Potrebno ih je jedino redovito zalijevati i optrgavati uvele cvjetove.

 

Pored sezonskog cvijeća u vrt možete posaditi i neko višegodišnje:

Plamenac – sadite u dobro drenirano tlo koje je u polusjeni.

Lažni ljiljan ili Hemerocallis – cvijeće koje voli vlažno tlo.

Clematis – puzavac, obožava sunčane pozicije, dolazi u više boja.

Sadnja

Prilikom sadnje treba pripaziti na dubinu sadnje i zemlju u koju planiramo posaditi biljke. Treba imati na umu da gomoljasto i lukovičasto cvijeće ne podnosi stajski gnoj i nepropusno tlo, nstoga tlo treba biti pjeskovito, odnosno propusno.

Manje lukovice treba saditi cca 15 cm u dubinu, dok veće na dubinu od cca 30 cm.

Savjet plus

Sadite biljke nakon što prestane povremeni mraz. Biljke koje se presađuju s mjesta na mjesto mogu se presaditi čim vlažnost zemlje to dopusti i kada se zemlja odmrzne. Gomolji se mogu saditi čim temperatura zemlje prijeđe 5 stupnjeva Celzijusa.

Inspirirajte se…

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here