Dan sela Nebojan uz otvorenje vatrogasnog spremišta

Obilježavanje uz Svetu misu, odavanje počasti i otvorenje vatrogasnog spremišta te druženje mještana i gostiju

Blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Josipa Radnika petrinjsko naselje Nebojan slavi kao Dan sela. Obilježavanje je započelo Svetom misom u kapeli Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nastavljeno je polaganjem vijenaca i cvijeća te paljenjem svijeća za žrtve Domovinskog rata kod križa na groblju u Nebojanu i kod spomenika žrtvama NOB-a na kojima su počast odala izaslanstva Grada Petrinje, Mjesnog odbora Nebojan te predstavnici političkih stranaka. Predsjednik Mjesnog odbora Nebojan Josip Aberlić podsjetio je kako Nebojan tradicionalno blagdan sv. Josipa Radnika 1. svibnja obilježava kao svoj dan. Uz običajni program obilježavanja, ove ih je godine posebno razveselilo otvorenje novog vatrogasnog spremišta.

„Želim se zahvaliti Gradu Petrinji, gradonačelniku Darinku Dumboviću na razumijevanju i pomoći jer je i ova proslava, a i spremište napravljeno uz njihovu pomoć i sa sredstvima iz proračuna. Proslavu tradicionalno održavamo također pod njihovim pokroviteljstvom. Pomažu nam i na druge načine. Zadovoljni smo što smo dobili vodovod, to nam uvelike olakšava život. Vjerujemo kako ćemo zajedno uspjeti urediti i skelu koju smo nazivali „skelom spasa“ jer je mnoge spasila tijekom Domovinskog rata“, kazao je Aberlić.

Zahvalan na pomoći je i predsjednik DVD-a Nebojan Davor Aberlić. DVD Nebojan osnovan je 1970. godine, a budući da je jedino udruženje u naselju, okuplja glavninu stanovnika. Članovi se raduju uređenom spremištu, ali i vozilu koje bi uskoro trebalo stići u DVD.

„I ja bih iskoristio priliku i zahvalio se Gradu i gradonačelniku na financijskoj, ali i moralnoj podršci te pomoći da uredimo ovu garažu. Također se zahvaljujem Vatrogasnoj zajednici Grada Petrinje i Vatrogasnoj zajednici Sisačko – moslavačke županije. Uskoro bi trebali dobiti i kombi vozilo. Imali smo vozilo, staro više od 30 godina, a sada bi trebali dobiti „mlađe“. Dobro će nam doći za potrebe društva i naših članova. Naše društvo, naime, ima 80 članova, od toga 10 operativnih, imamo i nekoliko pričuvnih članova te mladež i dosta smo aktivni“, rekao je predsjednik DVD-a.

Rat je ostavio posljedice i na ovom području pa je tako u Nebojanu nekoć bilo kudikamo više stanovnika, no i danas je ovo naselju uz Kupu mnogima omiljeno izletište, a neki u Nebojanu imaju i vikendice.


U Nebojan je čestitati Dan sela stigao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je istaknuo kako je osim čestitanja i lijepih želja, ovo prilika za druženje i razgovor o tome na koji način zajednica treba voditi brigu o ovakvim prostorima, manjim sredinama koje trebaju pažnju i pomoć.

„Na blagdan sv. Josipa Radnika Bojanu otvorili smo ovdje u Nebojanu vatrogasnu spremište. Zadovoljni smo jer smo tako napravili određenu nadogradnju u ovom mjestu koje je inače jako dobro organizirano, koje ima vrijedne i sposobne ljude, imaju i vatrogasce koji su okosnica okupljanja i društvenog života u naselju. Kao gradonačelnik sam jako zadovoljan s njihovim radom. Obostrano se pomažemo i mislim da je to jako dobro. Moram im zahvaliti na obolu koji daju u intervencijama, ali i mimo njih, u životu naselja. Danas smo se ovdje u naselju odali počast i poklonili se žrtvama te se prisjetili svega što se na ovom području događalo kroz povijest, a znamo da se ovdje mnogo toga događalo, da se ovdje u novijoj povijesti stvarala domovina. Imali smo ovdje cestu spasa, ali i skelu spasa, tako smo je zvali jer je spasila mnoge živote. Zahvaljujem ljudima, volonterima, koji su ljubavlju i entuzijazmom dali sve od sebe kako bismo i nju obnovili i kako bi ona ostala jedan trajni spomen svega onog što se ovdje događalo“, istaknuo je Dumbović te dodao kako se ovdje može napraviti i više i da je uvjeren kako će u budućnosti uspjeti napraviti sve ono što je potrebno i što je u interesu mještana Nebojana.

„Zajedništvo svih ljudi koji žive na ovom prostoru ono je što krasi ovaj kraj i njegov je zalog za bolju budućnost“, složni su bili svi koji su slavili u Nebojanu, a u zajedništvu je završeno i obilježavanje Dana sela Nebojan, za stolom u Vatrogasnom domu gdje su vrijedni domaćini počastili svoje goste i uzvanike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here