U posjet Hrvatskoj prvi je put stigla delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta koja se 19. rujna, nakon susreta s proizvođačima mlijeka, u Obrtničkoj komori Sisačko-moslavačke županije susrela i s proizvođači svinjskog mesa.
Na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta prvi puta je službeno posjetila Hrvatsku. U sklopu dvodnevnog studijskog posjeta Hrvatskoj planiran je susret s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača i njihovih krovnih organizacija u sektorima mlijeka, svinjskog mesa, voća i povrća koji su najteže pogođeni krizom, kao i predstavnicima najviših državnih vlasti.
Nakon susreta s proizvođača mlijeka, u Obrtničkoj komori Sisačko-moslavačke županije u Sisku proizvođači svinjskog mesa upoznali su delegaciju s problemima s kojima se susreću u svom sektoru, predstavljen je i znak “Meso hrvatskih farmi” te sisačka salama, koju su imali prilike i degustirati. Marijana Petir je istaknula kako je svinjogojstvo najvažniji mesni sektor u Hrvatskoj s vrijednošću proizvodnje od 185 milijuna eura koliko je registrirano prošle godine…
TON
Petir je dodala da „moramo naći model kako povećati potrošnju svinjskog mesa i kako povezati proizvođače i ugostitelje“…
TON
Predsjednik Obrtničke komore SMŽ Adolf Cvanciger vlasnik je mesarskog obrta koji je osnovan 1990. godine. Osnovna djelatnost im je klanje, proizvodnja i prerada mesa i mesnih prerađevina, a dnevno mogu u svom proizvodnom pogonu preraditi i do pet tona mesa. Broj zaposlenih stalno raste i danas broje 42 zaposlena, imaju 10 maloprodajnih mjesta, a proizvodi su im 100% domaćeg porijekla. Uz čvarke, kulen, i tlačenicu, najpoznatija je sisačka salama za koju su dobili i znak izvorne hrvatske kvalitete. No Cvanciger je jako dobro upoznat i s problemima u stočarskom sektoru, poglavito svinjogojstvu…
TON
“Kamen spoticanja su i troškovi proizvodnje”, dodao je Cvanciger kao i nepoštena trgovačka praksa velikih trgovačkih lanaca, problem nabave sirovine domaće kvalitete te nepostojanje jasne strategije razvoja svinjogojstva u RH. Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske Goran Jančo potvrdio je kako su prošle godine bili najveći gubici u sektoru svinjogojstva kada su uzgajivači, kako je istaknuo, gubili oko dvije kune na svakom kilogramu žive svinje. Mnogi su tada odustali od ovog posla, kaže Jančo, a opstali su samo najuporniji i najžilaviji. Osvrnuo se i na probleme na koje je naišao prilikom izgradnje nove farme, a koji se unazad desetak godina još nisu riješili…
TON
Iako je ova godina dobra za svinjogojce, Jančo smatra kako nedostatak jasne vizije i strategije ne ulijeva sigurnost pa drži kako, ako se nastave ovakvi trendovi, možemo očekivati daljnji pad proizvodnje svinjskog mesa. Hrvatska poljoprivredna agencija, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, unazad nekoliko godina radi na provedbi neobveznih sustava označavanja domaćih poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Tako je pokrenut i projekt pod nazivom „Dobrovoljno označavanje svježeg svinjskog mesa“ putem naljepnice i znakova „Meso hrvatskih farmi“ i „Svinjsko meso dokazano podrijetlo“ o kojem je više rekla Dubravka Živoder, načelnica Odjela za tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda ove agencije…
TON
Ciljevi uvođenja oznaka za označavanje svježeg svinjskog mesa na tržištu u Hrvatskoj su informiranje potrošača o podrijetlu svinjskog mesa koje se sustavno kontrolira te potpomaganje daljnjeg razvoja svinjogojske proizvodnje u RH, koja uvelike ovisi o jačoj povezanosti proizvođača svinja, prerađivačke industrije i potrošača, zaključila je Živoder. Dodajmo kako je delegacija nastavila posjet Sisačko-moslavačkoj županiji susretom s proizvođačima ekoloških proizvoda te vinarima.
[srizonfbalbum id=1537]