DIP sutra objavljuje službene rezultate izbora; Predsjednica u utorak počinje s konzultacijama

203

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponedjeljak će donijeti odluku o službenim rezultatima prijevremenih izbora za Hrvatski sabor,  a predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora.

DIP-ova odluka o službenim rezultatima parlamentarnih izbora u ponedjeljak, 26. rujna, bit će objavljena u Narodnim novinama, što znači da bi od tog dana počeo teći 20-dnevni rok u kojemu se na prvom zasjedanju treba okupiti novi saborski saziv. Ustav, naime, propisuje da se prvo zasjedanje Sabora održava najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - Pratite uživo sučeljavanje Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića

Na izborima za Hrvatski sabor relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u tri, Bandićevoj Koaliciji za premijera dva, a po jedno mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

SDSS-ovi Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milišević zastupat će srpsku manjinu, Robert Jankovics mađarsku, Furio Radin talijansku, a Vladimir Bilek češku i slovačku. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

VEZANE VIJESTI
Zatvaranje tržnica i zabrana napuštanja mjesta prebivališta

Predsjednica Republike Grabar Kitarović izjavila je u petak navečer kako kreće s konzultacijama o sastavljanju vlade u utorak, čim od DIP-a dobije rezultate izbora, naglasivši da će u njima biti neutralna držeći se ustava i slova zakona.

“Neću dopuštati nikakva odugovlačenja, ali mi se čini da je u ovom trenutku dinamika kojom idu ti pregovori u redu, te se nadam da ćemo iznaći načine i rješenje da se stabilna vlada formira u što bržem roku, jer je to svima nama u interesu”, rekla je Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT na rubu Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Predsjednica u uredu čita Pipi Dugu Čarapu

“Mislim da bismo svi mi prije svega trebali ispred sebe staviti nacionalne i državne interese, a tek onda nekakve partikularne ili stranačke”, smatra predsjednica, te dodaje kako Hrvatska “ne može gubiti vrijeme jer hrvatski građani od njih očekuju da se pobrinu za demografiju, gospodarski razvoj i otvaranje radnih mjesta”.

 

(Hina)

Foto: predsjednica.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here