DOKAZANO JE: Inteligentniji mužjaci su privlačniji!

Pokazivanje inteligencije nekoj životinji pomaže u pridobivanju više partnerica ili partnera i boljem širenju njezina DNK budućim naraštajima.

50

Kada su ptice u pitanju, mužjaci su obično oni s ljepšim perjem i ugodnijim pjevom jer im to, po dosadašnjim istraživanjima, omogućuje privlačenje ženki zbog parenja. Međutim, kineski i nizozemski znanstvenici tvrde da ženke ipak više cijene inteligenciju!

Studija objavljena u časopisu Science u skladu je s jednom od najstarijih teorija Charlesa Darwina, koji je tvrdio da izbor parnjaka pridonosi evoluciji inteligencije.

“Naša studija pokazuje da izravno promatranje kognitivnih sposobnosti utječe na preferencije pri parenju”, kaže se u studiji koju zajednički potpisuju znanstvenici s Kineske akademije znanosti i nizozemskog Sveučilišta u Leidenu.

Znanstvenici su iskoristili 34 australske papige, poznate tigrice, kako bi ispitali može li pamet nadvladati izgled ili pjev. Ženkama su omogućili da biraju između dvojice sličnih mužjaka, a po količini interakcije s jednim od njih mjerili su koji joj je draži. Ranija istraživanja pokazala su da su ženke sklonije mužjacima koji imaju privlačniji pjev ili živopisnije perje. Tada su onog mužjaka koji je očito bio odbačen podvrgli posebnom treningu kako bi naučio otvoriti kutijicu s hranom, dok izabranik nije dobio takvu obuku.

Ženki je potom omogućeno da iz svoga kaveza gleda kako u susjednom kavezu ‘odbačenik’ uspijeva otvoriti kutijicu s hranom, a izabraniku to nikako ne polazi za kljunom. Nakon viđenoga, osam od devet ženki promijenilo je odluku i počelo provoditi više vremena s ‘pametnijim’ mužjakom.

“To potvrđuje hipotezu, koju je začeo još Darwin, da izbor parnjaka može utjecati na evoluciju kognitivnih sposobnosti vrsta”, kaže se u studiji.

Drugim riječima, pokazivanje inteligencije nekoj životinji pomaže u pridobivanju više partnerica ili partnera i boljem širenju njezina DNK budućim naraštajima. Ipak, upozoravaju na oprez i dodatno istraživanje pošto je u životinjskom svijetu ta tema teška za proučavanje, posebno kada se u obzir uzmu kompleksna ponašanja poput rituala parenja, doznajemo od HINA-e.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here