Donacije lovačkim društvima i udrugama za unaprijeđenje i razvoj lovstva

Za razvoj lovstva osigurano je više od 1,4 milijuna kuna za gotovo 40 lovačkih udruga i društava s područja SMŽ

849

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić 17. je srpnja dodijelio je lovačkim društvima i udrugama u prostorijama Lovačkog društva Hrvatski dragovoljac u Majskim Poljanama ugovore o dodjeli novčanih sredstava za sufinanciranje razvoja lovstva na području županije te dodatke ugovora o produljenju zakupa lova za županijska lovišta.

Za razvoj lovstva osigurano je više od 1,4 milijuna kuna za gotovo 40 lovačkih udruga i društava, kazao je župan Ivo Žinić istaknuvši kako Županija na ovaj način želi pomoći razvoju lovstva.

„Mi imamo 28 državnih i 38 županijskih lovišta. Kroz donacije pokušavamo vratiti dio sredstava od lovozakupnina na koje županija prema Zakonu o lovu ima pravo. Do sada su lovačka društva prema tom zakonu uplaćivala 60% lovozakupnine u županijski proračun. U ovoj godini imamo više od milijun i 400 tisuća kuna na toj stavci. To su sredstva koja vraćamo nazad lovačkim društvima ovim ugovorima o donacijama koje su namijene za unapređenje lovstva, odnosno izgradnju raznih lovačkih objekata kao što su čeke, hranilišta i ostali objekti u lovištima. Želimo da naša lovačka društva vode brigu o uzgoju i zaštiti divljači.  To je ono osnovno prema Zakonu o lovu. Moram izraziti zadovoljstvo što naša lovačka društva vrlo uspješno gospodare lovištima i u zadnjih nekoliko godina nemamo nekih većih problema. Želimo dio sredstava vratiti nazad u ta lovačka društva na način da ćemo 50% od lovozakupnine vratiti lovačkim društvima“.

Župan je dodao kako novi Zakon o lovu definira drugačije raspoređivanje sredstava pa će tako ubuduće samo 20% ići u županijski proračun. Župan je ustvrdio kako će imati manje sredstava, no uvjeren je kako će se problemi koji postoje rješavati na razini države.

VEZANE VIJESTI
126 godina i 150 članova DVD-a Velika Ludina

„Najveći problemi koji su prisutni su štete na poljoprivrednim usjevima te velike premije koje lovačka društva plaćaju za nalet vozila na divljač. Dosadašnji način da su lovačka društva samostalno uplaćivala police osiguranja nije bio dobar. Prvi put prošle godine Hrvatski lovački savez je napravio zajedničku policu i osigurao sva lovačka društva. Vjerujem da će i ubuduće nastojati tako raditi jer se na taj način izdvajaju znatno niža sredstva“.

Županija će i dalje kroz proračun vraćati dio uplaćenih sredstava i unaprjeđivati lovstvo, naglasio je Žinić zaključivši kako im je i dalje u cilju razvijati lovni turizam te stvoriti što bolje uvjete za dolazak većeg broja stranih lovaca.

VEZANE VIJESTI
SMŽ osigurala 40 tisuća zaštitnih maski za učenike i djelatnike škola

Ove potpore lovcima znače puno, kazao je ovom prigodom Vlado Rožanković, predsjednik Lovačke udruge Hrvatski dragovoljac Novo Selo Glinsko naglasivši kako lovačkim udrugama i društvima, koja se većinom financiraju kroz članarine, svaka kuna dobro dođe.

„Hvala županu i Županiji na ovim sredstvima koja ćemo utrošiti za unaprjeđenje lovstva. Nadam se da ćemo i dalje dobro surađivati sa Županijom kao i do sada, a možda i bolje“.

Da ovakve potpore lovačkim društvima puno znače potvrdio je i Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza koji se osvrnuo i na stanje u lovstvu.

VEZANE VIJESTI
1. Lovačka kobasijada Sisačko - moslavačke županije

„U odnosu na Europsku uniju, možemo reći da je stanje u lovstvu dobro i da je izuzetno pozitivno. Imamo daleko najveći broj lovne divljači, one koja se može loviti, dajemo veliki doprinos razvoju lovnog turizma, oko 12 tisuća stranih lovaca godišnje lovi u Hrvatskoj, velik dio od toga, njih oko tisuću lovi u Sisačko-moslavačkoj županiji. To nije zanemariv broj. Krupna divljač je stabilna i u porastu, dok na smanjenje sitne divljači jednim dijelom utječu problemi vezani za štete na poljoprivrednim površinama“.  

Lovačko zajedništvo, druželjubivost i otvorenost za suradnju prepoznato je na svim razinama pa je tako i suradnja lovaca i županije prerasla u partnerstvo slijedom kojeg lovačka društva i udruge dobivaju donacije za unapređenje i razvoj lovstva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here