Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od srijede, 23. siječnja, boravi u Zagrebačkoj županiji, a danas, 24. siječnja, ujedno i drugog dana izmještenog Ureda, posjetila je Veliku Goricu.

Predsjednica u sklopu izmještenog Ureda danas boravi u Velikoj Gorici u kojoj joj je, uz župana Stjepana Kožića, domaćin gradonačelnik Dražen Barišić. Radni dan započeo je sastankom Predsjednice s gradonačelnicima gradova Velika Gorica i Jastrebarsko, te načelnicima općina Kravarsko, Orle, Pokupsko, Krašić, Pisarovina, Klinča Sela i Žumberak, nakon kojeg je ministar državne imovine Goran Marić županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću i gradonačelniku Svete Nedelje Dariju Zurovcu uručio darovne ugovore državnog zemljišta u Svetoj Nedelji i Gornjoj Bistri.

“Koliko god sam ranije bila kritična o tome kako se upravlja državnom imovinom, toliko bih sada htjela zahvaliti ministru Mariću i ohrabriti ga da nastavi tim putem kako bismo riješili ona pitanja koja su ostala otvorena ovdje u ovoj županiji kada je riječ o neperspektivnoj vojnoj imovini, ali i drugim nekretninama koje su u vlasništvu države, a koje bi jedinice lokalne i regionalne samouprave mogle staviti u korist svog lokalnog razvoja”, poručila je Predsjednica.

Darovano zemljište u Bistri namijenjeno je izgradnji buduće Specijalne dječje bolnice za kronične bolesti, dok je zemljište darovano Svetoj Nedelji namijenjeno izgradnji poduzetničke zone.

“Bolnica u Bistri je, kao što znate, meni posebno prirasla srcu. Drago mi je da konačno krećemo u početak realizacije projekta izgradnje nove bolnice jer svi mi koji smo bili u toj bolnici vidjeli smo u kakvim uvjetima žive djeca i ti mladi ljudi i svi štićenici bolnice i doista je dužnost našega društva i svih nas osigurati odgovarajuće uvjete kako njima tako i njihovim roditeljima i svima onima koji brinu o štićenicima. Drugo darovano zemljište bit će za potrebe izgradnje Poduzetničke zone u Svetoj Nedelji, mislim da je to sjajan projekt! Vjerujem da će se u toj Poslovnoj zoni naći mjesta za mnoge tvrtke koje će raditi upravo na podizanju kvalitete hrvatskog gospodarstva te na otvaranju novih radnih mjesta”, poručila je predsjednica.

Zagrebačka županija osnivač je postojeće bolnice u Gornjoj Bistri, koja se nalazi u objektu iz 1773. godine, odnosno radi u vrlo teškim, neprimjerenim uvjetima, a župan Kožić ističe kako su današnjom odlukom stvoreni uvjeti da Županija započne s izradom projektne dokumentacije za novu Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi te izrazio nadu da će polovicom sljedeće godine krenuti radovi.

“Sadašnji uvjeti rada i boravka u bolnici, objektu koji je izgrađen 1773. godine, su nemogući i neprimjereni, a neke preinake koje bi eventualno mogli i trebali učiniti nije moguće učiniti jer se radi o spomeniku kulture. Današnjim danom stvoreni su uvjeti da Zagrebačka županija zajedno sa svojom Specijalnom bolnicom i ravnateljem započne izradu projektne dokumentacije, nadam se da i ove godine to možemo učiniti i polovicom sljedeće godine pripremiti to da bi eventualno i konkretni radovi na terenu mogli započeti”, poručio je župan Stjepan Kožić, zahvalivši ministru Mariću na darovanom zemljištu u Bistri.

Ministar Marić istaknuo je kako se današnje odluke odnose na “najveće prioritete – djecu i gospodarstvo” te je poručio da će i dalje nastaviti s radom na aktiviranju zapuštene državne imovine. U protekle dvije godine, kazao je, ukupno je bilo više od 2500 odluka Ministarstva i aktivirano je imovine u vrijednosti većoj od tri milijarde kuna, a 450 odluka ukupne vrijednosti milijardu kuna odnosilo se na jedinice lokalne i regionalne samouprave.

“Koliko se ta vrijednost multiplicira s učincima na gospodarstvo, zapošljavanje i doprinosi demografskoj obnovi i ostanku mladih, to ne treba ni govoriti”, dodao je te najavio da će u roku od sedam dana i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić dobiti odluku o dodjeli zemljišta za potrebe Distributivnog centra.

Predsjednica se potom sastala s predstavnicima nacionalnih manjina, udruga, braniteljskih udruga s područja Zagrebačke županije te građanima, nakon čega je položila vijenac poginulim braniteljima ispred spomenika „Golubica“.

Nakon polaganja vijenca predsjednica je obišla Distributivni centar za voće i povrće u poslovnoj zoni Rakitovec gdje se susrela s proizvođačima voća i povrća, a potom se zaputila u obilazak općina Pisarovine i Krašića te grada Jastrebarskog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here