Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ proslavio je 65. obljetnicu rada i djelovanja velikim svečanim koncertom u Sportskoj dvorani Brezovica i prigodnom promocijom monografije ansambla.

Ansambl je više od šest desetljeća mjesto okupljanja mnogih generacija Siščana koji gaje nesebičnu ljubav prema folklornom izričaju, druženju i zajedništvu i istinski je sisački brend. Potvrdila je to i brojna sisačka publika koja je gotovo do posljednjeg mjesta ispunila Brezovicu i sve nastupe tijekom trosatnog programa pratila pljeskom. A pozornicom su prošle sve generacije ansambla, oko 160 članova, od veterana, seniora, do onih najmlađih. Bogatstvo je to ovog ansambla, ali i grada Siska s kojim nam se s ponosom pohvalila Nevenka Patorčić, glasnogovornica i članica ansambla.

 

„65 godina je puno i za čovjeka, a kamoli ne za jednu udrugu i za jedan ansambl koji se svih ovih godina dičio uspjesima. Bilo je i problema. Ipak, kroz njega su prošle generacije ljudi, oko 1400 članova, koji su tijekom svih tih godina pronosili ljepotu i tradiciju, ne samo Posavine i Pokuplja već čitave Hrvatske, u zemlji, ali i u inozemstvu. FA Ivan Goran Kovačić je od 1. studenoga 1952.  kada je osnovan pa do danas, niže uspjehe i okuplja od najmlađih pa do onih zlatne dobi. Najbolji i najljepši uspjeh nam je bio 1976. godine kada smo na najvećem međunarodnom festivalu u Middlesbroughu u Engleskoj, među 52 zemlje sudionice osvojili prvo mjesto. Dalje su se nizali nastupi u Engleskoj, Njjemačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.  Ansambl je, svojim koreografijama, s ljepotom nošnji, gdje god došao osvajao najprestižnije nagrade. Najinteresantnija su nam svakako naša djeca predškolske dobi koji s toliko veselja i žara vole plesati, a to je i generacijski, odnosno obiteljski, jer plešu i pjevaju i djedovi i bake, ali isto tako i kćeri i sinovi te unuci“, rekla je Pastorčić.

U posljednje tri godine ansambl je nabavio dva kompleta nošnji, a pripremili su i tri nove koreografije – Baranju, Bilogoru i Posavinu koje su izveli i na slavljeničkom koncertu. Na koncertu je održana i promocija monografije ansambla čiji je autor Vlatko Čakširan koji tvrdi kako je FA Ivan Goran Kovačić istinski brend grada Siska.

„Ivan Goran Kovačić je u svojih 65 godina postojanja ostvario toliko puno za prezentaciju grada Siska kako na hrvatskom, tako i na prostoru Europe.  Od 1976. je on praktički ansambl međunarodnog karaktera. Te godine osvajaju prvo mjesto na međunarodnoj smotri folklora u engleskom Middlesbroughu i od tada oni pripadaju jednoj europskoj razini. FA Ivan Goran Kovačić se razvija u tri faze. Prva je od 1952. do 1965., nakon toga od 1968. do 1991. I posljednja od 1993. do današnjega dana. U sve tri faze imao je svoje uspone i padove, svoje iznimne uspjehe poput osvajanje prvog mjesta na međunarodnim smotrama, padove u smislu da je opadao interesa za folklor, ne samo u okviru društva već i na državnoj i lokalnoj razini, ali sva sreća da je uvijek postojalo ljudi koji su pokazivali interes za očuvanje kulturne baštine ovog našeg prostora i da ansambl ima taj kontinuitet od 65 godina“, ustvrdio je Čakširan.

Osim što se slaže kako su Goranovci istinski sisački brend, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić, koja je zajedno s brojnom publikom uživala u koncertu, ističe i kako je ansambl tijekom godina bio rasadnik brojnih talentiranih pjevača, plesača i svirača.

„65 godina dugog trajanja, za neke možda malo, ali generacije pjevača i plesača su prošle kroz Goranovce. Ovo je već ne znam koja je etapa u njihovom razvoju, ali oni su zaista uvijek prepoznatljivi. Oni prate kulturnu baštinu, tradiciju i kulturu ne samo svog kraja, nego cijele lijepe naše i zato smo im i mi zahvalni. Zahvalni smo i zbog toga što oni sve više i više, a to me osobito raduje, privlače i mlade ljude pa su se pomladili. Dakle, budućnost je osigurana. Vjerujem da će neki od ovih koji su danas ovdje na koncertu proslaviti s njima i 100. obljetnicu. Dugo sam i osobno prisutna uz Goranovce, njihov sam podupirući član, nekad sam i sama plesala i vezana sam uz taj ansambl, koji dosita jest brend grada Siska. Čestitam im je 65. rođendan i moram s ponosom reći da je Sisačko-moslavačka županija 23. studenoga, baš uoči ovoga koncerta, na Županijskoj skupštini donijela odluku o nagradi Folklornom ansamblu Ivan Goran Kovačić za ugled i promidžbu Sisačko – moslavačke županije“, kazala je Roksandić.

Polako ali ustrajno, ansambl je kroz 65 godina djelovanja dosegnuo vrh folklornog amaterizma o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja. Trenutno ima više od 160 članova od predškolske do „zlatne dobi“ koji rade i djeluju u šest sekcija. Na svojim nastupima i gostovanjima prenose i pronose ljubav prema plesu, pjesmi i tradiciji, predstavljajući na najbolji mogući način Sisak i Sisačko-moslavačku županiju u domovini i inozemstvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here