VIDEO/FOTO Tisuće medicinskih sestara prosvjeduje na Markovom trgu: traže bolje uvjete

264

U Zagrebu je u tijeku veliki prosvjed medicinskih sestara. Sestara i tehničara na prosvjedu je oko 2.000, a pridružili su im se i građani.

Prosvjednice i prosvjednici s glavnog zagrebačkog trga došli su nas Markov trg, pred Vladu tražiti bolje uvjete rada. Nezadovoljni su nedavnim parafiranjem dodatka Kolektivnog ugovora kojim im je plaća ukupno povećana za 7 posto, 4 za iznimnu odgovornost i 3% za uvjete rada.

Izvor: twitter @Nursie_blue

Prema izračunima sindikata, plaća medicinske sestre s 20 godina staža, ovisno o radnom mjestu, povećana je tako od 250 do 350 kuna neto.

VEZANE VIJESTI
Na Dan neovisnosti, 8. listopada Sabor otvara vrata građanima
Izvor: twitter @Nursie_blue

Prosvjedom koje su organizirale tri medicinske sestre preko Facebooka zahtjevaju povećanje osnovice plaće za 25%, vraćanje dodatka na godine radnog staža i zapošljavanje novih medicinskih sestara. Iza njih ne stoje sindikati.

Sandra Alić, medicinska sestra s 38 godina radnog staža na Markovom trgu je kazala da već imaju isplanirano nekoliko koraka unaprijed. Premijera Plenkovića, osvrćući se na vladino odobrenje 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja Croatia Airlinesa, upitala je što je prioritet ove države: propale kompanije ili zdravlje nacije? Na kraju je Alić dodala da je Rumunjska plaće svojim sestrama u zadnje dvije godine podigla za 50 posto.

VEZANE VIJESTI
Radnici sisačke Rafinerije u petak prosvjeduju u Zagrebu
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Želja za većim plaćama je normalna, ali je Vlada plaće maksimalno povećala koliko se u ovom trenutku moglo financijski podnijeti, osvrnuo se ministar zdravstva Milan Kujundžić uoči sjednice Vlade na prosvjed medicinskih sestara koje očekuju sastanak na Markovom trgu.

Istaknuo je da je Vlada medicinskim sestrama u tri godine povećala plaće za 18 posto i da će im ponovno plaće povećati, čim se ukaže prilika.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here