Iako je subota 10. ožujka, jutro u glinskoj Srednjoj školi i prije 9 sati bilo je baš užurbano. Naime, Osnovna i Srednja škola Glina provode natjecanje podmlatka i mladeži Crvenog križa. Jedino gradovi Sisak i Glina to rade u našoj Županiji, a najbolji na gradskoj razini sudjeluju na onoj međužupanijskoj. Natjecanje je organizirano u 6 radilišta – 1. Provjera znanja o pokretu Crvenog križa – sutkinja Jasmina Sukalić; 2. Provjera znanja o Hrvatskom Crvenom križu – sutkinja Almira Perković; 3. Provjera znanja o međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima – sutkinja Iva Pereković; 4. Prva pomoć-pisana provjera znanja – sutkinja Ljerka Iharoš; 5.i 6. Prva pomoć-praktični zadaci – sutkinje Sanja Štingl Vlašić, Albina Miftari, Irena Crnković i Aleksandra Pereković. Podmladak OŠ Glina kojeg vodi mentorica Valentina Pereković Žugaj natjecao se s 2 ekipe – ekipa “Volonter”: Martina Strejček, Ivona Oršulić, Kiara Žinić, Mia Šešerin; Lana Arbutina i Marcell Muža i ekipa “Jedinstvo”: Magdalena Pereković, Lovro Bakšić, Domagoj Ožaković, Marko Grubić, Dario Cvitanović i Josip Arambajsa. Mladež SŠ Glina imala je također 2 ekipe koje vodi mentorica Tatjana Vrbanac Kezele – ekipa “Kristal”: Ema Iharoš; Maja Dražić, Anamarija Muža, Nika Krizmanić i Ana Cestarić i ekipa “Face”: Ema Cestarić, Sara Malović, Josipa Antić, Lea Gašljević i Valentina Žugaj. Da bi sve bilo uvjerljivo, pobrinuli su se brojni glumci i šminkeri bez kojih se natjecanje ne bi ni moglo provesti.

VEZANE VIJESTI
Novi moderan prostor Vijećnice Gradskog vijeća Grada Gline

Sve je bilo spremno kada su se natjecateljima i volonterima pridružili gradonačelnik Stjepan Kostanjević te potpredsjednik Gradskog društva Crvenog križa Glina Antun Šogorić. Nazočne je toplo pozdravila ravnateljica Gradskog Crvenog križa Glina Alberta Cestarić. Što bolji uspjeh u ovom 22. po redu natjecanju, mladima je poželio i Antun Šogorić, u ime predsjednika Gradskog društva Crvenog križa Glina. Naglasio je da ih rezultat ne bi trebao opterećivati, neka se ponašaju onako kako bi se ponašali u pružanju prve pomoći u stvarnoj situaciji. Najbolje bi bilo da im to znanje nikad ne zatreba, ali kako ne znamo što nam život donosi, može im dobro doći u spašavanju života.

VEZANE VIJESTI
Gradonačelnik Kostanjević za Uskrs građane pozvao na zajedništvo

Nazočne je pozdravila ravnateljica SŠ Glina Marija Margušić-Novosel zahvalivši se svima koji su dali svoj doprinos da se ovo natjecanje dogodi – prvenstveno natjecateljima, nastavnicima, glumcima, šminkerima, volonterima i svima koji su subotnje prijepodne proveli radno. Bez materijalne potpore to ne bi bilo moguće, a istu osiguravaju Gradsko društvo Crvenog križa Glina i Grad Glina. Kako bi se odalo zasluženo priznanje za uloženi trud, ove će godine nagrade biti vrijednije. Po prvi put, pobjednička ekipa iz Osnovne škole i pobjednička ekipa iz Srednje škole sa svojim voditeljima, za nagradu će uživati u ljetnom kampu HCK u Selcu, a što im osigurava Grad Glina. “Humanost je odjek srca”, zaključila je Margušić-Novosel. Na kraju, gradonačelnik Stjepan Kostanjević je naglasio da su svi ovdje danas pobjednici jer odvajaju svoje vrijeme kako bi stekli znanje i vještinu i djelovali za dobrobit drugih te otvorio natjecanje. I onda je sve krenulo kao što je bilo i predviđeno – provjeravalo se znanje, pružala prva pomoć unesrećenima…A sutkinje su sve pomno pratile i bilježile…

VEZANE VIJESTI
Velika Gorica prednjači po broju prikupljenih doza krvi

Na kraju, kad se sve zbrojilo i oduzelo, pobjedila je ekipa podmlatka “Volonter” iz Osnovne škole i ekipa mladeži “Kristal” iz Srednje škole. Kako smo čuli od onih koji odlučuju, za nagradu im se na ljeto smiješi more…Zasluženo, svaka čast.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here