Grad Petrinja dobio priznanje za transparentnost gradskog proračuna

32

Održavanje proračuna Grada Petrinje ocjenjen je odličnim na dodijeli priznanja najtransparentnijim proračunima svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj jučer, 3. srpnja u Kući Europe u Zagrebu.

Priznanje Instituta za javne financije za transparentnost gradskog proračuna u ime Grada Petrinje preuzela je Ivana Kordić, privremena pročelnica Upravnog odjela Grada Petrinje za financije, proračun i naplatu potraživanja.

Izvor: FB Rad za naš grad

Institut za javne financije transparentnost proračuna u Hrvatskoj ocjenio je i u petom ciklusu istraživanja. Transparentnost lokalnih proračuna mjeri se na temelju pet pravovremeno objavljenih proračunskih dokumenata: prijedloga proračuna, izglasanog proračuna, polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna te proračunskog vodiča za građane.

Izvor: FB Rad za naš grad

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata ukazuje se na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti, objašnjavaju iz Instituta za javne financije.

Voliš kuhati?
VEZANE VIJESTI
Najviše medalja za SPK Petrinia!
Izvor: FB Rad za naš grad

Prema istraživanju Instituta, županije su ponovno najtransparentnije jedinice s prosječnom ocjenom 4.9, što znači da je njih 85 posto objavilo svih pet dokumenata. Gradovi su ocijenjeni s 4.3, a općine 3.8.

Izvor: FB Rad za naš grad

Rezultati istraživanja pokazuju da se transparentnost proračuna jedinica lokalnih i regionalnih jedinica u Hrvatskoj popravlja, međutim, razlike u transparentnosti lokalnih jedinica su velike.

Izvor: FB Rad za naš grad

Upravo zbog toga, iz Instituta stižu preporuke Vladi RH i Ministarstvu financija, prema kojima je potrebno osnažiti proračunski okvir te adekvatno zakonski propisati proračunsku transparentnost te vlastitim primjerom pravovremene objave ključnih dokumenata državnog proračuna ukazati na važnost proračunske transparentnosti.

VEZANE VIJESTI
VIDEO - Uručene diplome drugoj generaciji škole klizanja u Petrinji
Izvor: FB Rad za naš grad

O fiskalnoj transparentnosti županija govorili su predstavnici Ministarstva financija, naglašavajući da je Internet jedan od najvažnijih načina komunikacije sa širom javnošću. Predstavljena je aplikacija s otvorenim podacima koji su dostupni online i mogu se koristiti, ponovno koristiti ili preraspodijeliti od strane bilo koje osobe.

Istraživanje Instituta za javne financije možete pogledati OVDJE.

Izvor: FB Rad za naš grad

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here