Gradec proslavio Dan općine

79

Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća u nedjelju, 17. rujna, obilježen je Dan Gradeca.

„Prezadovoljna sam učinjenim, jer učinili smo mnogo dobroga. A krenuli smo ‘ispod nule’. Sada je ljestvica visoko podignuta i cilj je učiniti i više nego smo planirali“, rekla je načelnica Ljubica Ambrušec, ujedno i potpredsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije. U obraćanju prisutnima pobrojala je realizirane projekte koji su, naglasila je, od velikog značaja za daljnji razvoj općine i poboljšanje života stanovništva. A jedan od onih koji čeka realizaciju je projekt gradnje dječjeg vrtića.

„Projekt smo u travnju ove godine aplicirali na natječaj Ministarstva poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja (Ulaganje u poboljšanje temeljnih usluga za ruralno stanovništvo). Imamo saznanja da će se zaprimljeni projekti početi razmatrati koncem ove godine. Nadamo se pozitivnom rješenju kako bi napokon riješili ‘vječitu’ problematiku nemogućnosti smještaja djece s našega područja u okolne vrtiće“, rekla je načelnica, dodavši da bi gradečki vrtić unaprijedio razvoj sela i zaustavio odlazak mladih ljudi iz ruralnoga kraja. Govorila je, uz ostalo, i o gradnji spremišta za vatrogasno vozilo, koje je i otvoreno prije početka svečane sjednice, nadogradnji nadstrešnice i cvjetnih otoka u centru Gradeca, završenoj obnovi kapele sv. Nikole u Buzadovcu, skorom početku gradnje prve faze nogostupa od osnovne škole do groblja, ishođenju dokumentacije za gradnju mosta na potoku Črnec, gradnji mrtvačnica… Govoreći o cestama na području općine rekla je da one, unatoč tome što ih je proteklih godina dosta uređeno, i dalje vape za obnovom.

„Moram istaknuti hvalevrijednu inicijativu Zagrebačke županije kojom je za ‘presvlačenje’ asfalta na županijskim cestama osigurano 2 milijuna kuna. Obnovit ćemo dionice Mali Brezovec, Gornji Repinec, Haganj i Podjales“, pobrojala je načelnica rekavši da su tijekom protekle četiri godine legalizirane sve prometnice na području općine kako bi se njihova obnova, sada katastarski i gruntovno sređenih, mogla aplicirati na natječaje EU fondova.

Dan općine prisutnima je, uz ostale, čestitao saborski zastupnik Tomislav Panenić, rekavši da mladi ljudi, koji su na sjednici primili općinske zahvalnice, pružaju nadu da u Hrvatskoj nije sve tako crno.

Općina je zahvalila i županu Stjepanu Kožiću. U njegovo ime zahvalnicu za izniman doprinos razvoju Gradeca preuzela je njegova zamjenica Nadica Žužak. Govorila je tom prigodom o zajedničkoj suradnji Županije i Općine, ulaganjima ŽUC-a u obnovu prometnica do kraja ove godine, kapitalnim pomoćima koje je Županija odobrila Općini…

„U vremenu pred nama svi zajedno trebamo se više okrenuti korištenju sredstava iz europskih fondova. Pozivam vas da nastavite koristiti mjeru Županije kojom sufinanciramo izradu projektne dokumentacije i prijavu projekata na EU natječaje“, rekla je zamjenica Žužak.

Foto: Zagrebačka županija

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here