Sigurno ste čuli o tome kako je sol nezdrava. Međutim, naš organizam ne može živjeti bez soli. Koju sol onda trebamo unositi, i u kojim količinama? Sol vrši važnu ulogu u fiziološkim procesima i neophodna je za život i zdravlje. Sve tjelesne tekućine – krv, znoj, slina i suze su slane. Naše tijelo ne može proizvesti sol pa je moramo unositi preko hrane.

Nedostatak soli unosi kemijsku neravnotežu u organizam. Bez soli, naš mišićni i živčani sustav prestao bi funkcionirati. Ipak, nije svejedno kakvu sol konzumiramo. Postoji velika razlika između prerađene (rafinirane) i prirodne soli.

U svakodnevnoj uporabi najčešće koristimo rafiniranu (kuhinjsku) sol čija je kemijska struktura tijekom procesa prerade i sušenja na visokim temperaturama promijenjena.
Takva sol više ne sadrži vrijedne elemente i minerale, te u konačnici organizmu donosi više štete nego koristi. Kuhinjska sol sastoji se od 97,5% natrijevog klorida i dodataka poput joda, te različitih kemikalija, između ostalog i aluminija kojem je svrha sol očuvati suhom. Aluminij je toksični metal koji se povezuje s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću. Velik udio natrija u kuhinjskoj soli također uvelike šteti organizmu.
Osim što oslabljuje imunitet, pretjerana upotreba rafinirane soli povezuje se s…
visokim tlakom
bolestima srca
bubrežnim i želučanim oboljenjima
žučnim i bubrežnim kamencima
osteoporozom
reumatskim oboljenjima
nastankom celulita
Dakako, sol nam je potrebna, no ne bilo koja, nego samo ona koja nije upropaštena procesom prerade i nepotrebnim dodacima. Morska sol zahvaljujući sve većem zagađenju mora, više nije toliko zdrava.

VEZANE VIJESTI
Besplatni pregledi madeža u Petrinjskoj kući zdravlja

Himalajska sol
Himalajska sol je jedina sol koja ima savršenu kristalnu strukturu. Iz takve kristalne strukture naše tijelo bez velikog napora može lako i jednostavno apsorbirati sve vrijedne minerale i elemente u tragovima. Himalajska sol je ujedno i najčišća sol na svijetu te posjeduje 84 minerala i elementa istovjetnih onima u ljudskom tijelu. Dostatna količina minerala, elemenata u tragovima i elektrolita nužna je za očuvanje zdravlja. Bilo njihov nedostatak ili neuravnoteženi unos uzrokuje promjene u tjelesnim funkcijama, zbog čega ‘obična’ sol i jest nezdrava.
Takva sol za razliku od himalajske između ostalog ne sadrži nimalo elektrolita poput kalija, kalcija i magnezija koje gubimo primjerice pojačanim znojenjem tijekom velikih vrućina, tjelovježbe ili bolesti. Himalajska sol pripada u skupinu kamenih soli, no za razliku od ostalih, nastala je pod golemim tektonskim pritiskom u trajanju od 250 milijuna godina. Podrijetlom iz pramora, potpuno ekološki čistog sustava, dobiva se u podnožju Himalaje. Ručno se melje, pere i suši na suncu, čime su u potpunosti očuvani svi njezini vrijedni sastojci.

VEZANE VIJESTI
POZOR Ljubitelji životinja! Ovo su mačke koje najčešće obolijevaju

Tradicionalno, himalajska sol smatrala se rezerviranom za kraljeve i od davnina je na glasu kao bijelo zlato. Krupnije mljevena, koristi se u kupkama i različitim tretmanima. Pokazala se vrlo učinkovitom u liječenju reume, astme, alergija i različitih kožnih bolesti. Može se koristiti i za inhalaciju, primjerice, kod problema sa sinusima, upale grla, astme ili bronhitisa. Himalajska sol prepoznatljiva je po toplim nijansama ružičaste boje – što je ujedno i znak da je bogata različitim mineralima. Ustanovljeno je da zagrijavanjem ionizira zrak čineći ga čišćim i zdravijim, zbog čega se od pojedinih komada himalajske soli izrađuju popularne svjetiljke i svijećnjaci.

VEZANE VIJESTI
MIT RAZBIJEN: Kasnovečernji obrok neće vam prouzročiti veće probleme!

Smatra se da himalajska sol…

regulira razinu vode u organizmu
opskrbljuje organizam vrijednim nutrijentima
izbacuje višak kiseline iz stanica
prirodni je antihistaminik
čisti pluća, podupire zdravu dišnu funkciju
umanjuje začepljenje sinusa
regulira probavu
jača libido
pomaže apsorpciji hrane u crijevima
uravnotežuje razinu šećera u krvi
regulira rad srca i krvni tlak
čuva zdravlje krvnih žila
štiti bubrege i žučni mjehur
pomaže opuštanju i zdravom snu
sprječava grčenje mišića i održava kosti čvrstima
pomlađuje organizam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here