HNS: Novi kurikulumi mijenjaju stare nastavne programe i donose pozitivne promjene

Objavljene odluke o donošenju 37 kurikuluma čime je okrenuta nova stranica u hrvatskom obrazovanju

407

U Narodnim novinama u posljednjih tjedan dana objavljene su odluke o donošenju 37 kurikuluma čime je okrenuta nova stranica u hrvatskom obrazovanju i nakon čega više ništa neće biti isto, poručili su priopćenjem iz HNS- a VI. izborne jedinice.

„Promjene se napokon, nakon 25 godina čekanja i stajanja u mjestu, uvode zahvaljujući predanom radu ministrice Blaženke Divjak i njenog stručnog tima te uz političku podršku HNS-a. To je ono što me čini posebno ponosnim, to je bio ključni razlog zašto smo ušli u Vladu“, rekao je Krešimir Malec, voditelj HNS-a VI. izborne jedinice.

VEZANE VIJESTI
Divjak: "Duh promjene moramo prenijeti i u sve ostale škole u Hrvatskoj!"

U Sisačko-moslavačkoj županiji su u eksperimentalnu fazu kurikularne reforme „Škola za život“ uključene tri osnovne škole u Ludini, Kutini i Hrvatskoj Kostajnici te srednja strukovna škola u Sisku, a od jeseni bit će uključene sve osnovne i srednje škole, jer je objavom novih kurikuluma stvorena osnova za frontalnu primjenu reforme.

„To znači revolucionarnu promjenu u načinu obrazovanja i primjera je bezbroj, poput toga da će učenici na glazbenom stvarati vlastitu glazbu, na likovnom će raditi i digitalne animacije, umjesto teorije na tehničkoj kulturi učenici će stvarati tradicionalne hrvatske igračke, engleski jezik učit će kroz video-razgovore s vršnjacima iz inozemstva“, istaknuo je Malec.

VEZANE VIJESTI
Vrdoljak: „HNS-ov smjer nije niti lijevo niti desno, nego samo naprijed“

Važno je napomenuti da su donesene i odluke o donošenju sedam međupredmetnih kurikuluma za osnovne i srednje škole poput Poduzetništva, Građanskog odgoja i Zdravlja, navode u priopćenju.

„Kurikulumi su napravljeni tako da poštuju princip manje bubanja činjenica, a puno više kritičkog razmišljanja i rada na problemima, sve ono što su od nas očekivali građani i sve ono što će hrvatski obrazovni sustav staviti uz bok najuspješnijim europskim primjerima. Dovoljno govori i činjenica da su prvo polugodište eksperimentalne faze kurikularne reforme “Škola za život” dionici ocijenili „čvrstom četvorkom”“, poručuje Malec.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here