Ljutina je jedna od glavnih odlika hrena. Često se koristi u pripremi jela tijekom praznika, vjerojatno kako bi se organizam lakše očistio od teške hrane koju tada konzumiramo.
Osim što ima jak okus hren ima mnoga ljekovita svojstva. Danas, hren vjerojatno spada među najmanje upotrebljavane ljekovite biljke, što je u biti prava šteta, budući da ima niz djelovanja povoljnih za naše zdravlje.
Hren je bogat mineralima i vitaminima, odlično čisti organizam i djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, debelom i tankom crijevu, jednjaku i mjehuru. Uzrok ovome je činjenica da sadrži sastojke koje inhibiraju navedene bolesti. Ti sastojci su glikozid sinigrin i alil izotiocianat, inače suvremenoj znanosti zanimljivi zbog svog antibiotskog i antikancerogenog djelovanja. Hren je bogat vitaminom C, vitaminom B1, B6, željezom i kalcijem, dok ćemo magnezij, fosfor i vitamin B2 naći u nešto manjim količinama.
U zimskim danima zaštitit će nas od prehlade, te očistiti naše dišne puteve. Hren potiče probavu, rad srca i cirkulaciju, pomaže kod reume i podiže naš prirodni imunitet.
PRIMJENA:
Prilikom liječenja ili pak pripremanja jela s hrenom koristi se uglavnom njegov korijen. Korijen se uvijek riba na sitno ili reže na kolutiće, a nikad kuha, zbog toga što prilikom kuhanja nestaje eterično ulje koje on sadrži. Da bi dobio svježinu i posebno ljut okus, korijen hrena potrebno je ostaviti da stoji u vodi 24 sata. Nakon toga naribajte ga u vrhnje, juhu, ili bilo koje jelo po vašoj želji. Ljut i jak okus hrena pročistit će vaše sinuse i dišne puteve, bez obzira kako tešku hranu konzumirali. Ako pak imate osjetljivu probavu, te teško podnosite ljutu hranu dodajte malo jabuke kako biste ublažili ovu žestinu.
POMAŽE KOD:
Sok od hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz pankreasa. Hren potiče i rad jetre, potiče rad srca i cirkulaciju, a usto, odličan je diuretik te pomaže kod reumatizma.
Da biste odagnali glavobolju uzmite listove hrena, te ih pritisnite na bolno mjesto. Isto tako, korijen hrena nariban u obloge pomoći će vam kod ozeblina, inficiranih rana, ukočenih mišića, reumatičnih zglobova i išijasa. Ali nemojte pretjerati – preveliko korištenje hrena može izazvati plikove na koži. Ako imate problema sa štitnjačom i bubrezima preporučuje se da izbjegavate korištenje ove biljke.
Ipak, hren je nešto vrlo poželjno posebno u vrijeme prehlada. Dokazano je da arome koje se nalaze hrenu najviše pomažu u borbi protiv prehlade. Ljute supstance hrena su se pokazale kao jako efikasne kod upale grla. U hrenu se nalazi i ulje senfa, koje dokazano djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica koje prouzrokuju bolesti dišnih i mokraćnih puteva. Ova ljuta ulja stimuliraju imuni sistem da se bori protiv parazita koji izazivaju bolest. Kod prehlade se može koristiti nariban, kuhan u mlijeku ili pomiješan s medom.
S hrenom treba biti i oprezan! Više od 80 ml soka od korijena hrena može izazvati povraćanje, a već 15 do 20 ml sjemenja hrena kuhanog u vodi može uzrokovati dijareju i povraćanje. Treba biti oprezan, a s korištenjem tinktura, osobito kada je riječ o svježim ranama. Savjet više: Osobe alergične na luk bi trebale izbjegavati hren.
RECEPTI:
Hren i med protiv prehlade
Kod prehlada, znači jednostavnih prehlada pomaže domaći recept: korijen hrena dugačak oko tri centimetra se opere, oguli i izriba, stavi u teglu koju možete zatvoriti. Dodate med i ostavite nekoliko sati zatvoreno. Ovako pripremljen med se uzima svako jutro i večer po jednu čajnu žličicu.
Inhaliranje sinusa
U prokuhalu vodu se staviti hren, prekriti glavu ručnikom i desetak minuta udisati pare – prije spavanja. Ovom inhalacijom, čiste se sinusi od gnoja, a ublažava se i bol.
Protiv jake glavobolje
Na potiljak staviti kašu od naribanog hrena i držati samo minutudo dvije da ne bi došlo do iritiranja kože.
Tegobe s dišnim organima
Čaj od hrena olakšava disanje i ublažava upalne procese u respiratornim organima. Deset grama naribanog hrena se prelije sa 2 dl prokuhale vode i ostavi poklopljeno da odstoji nekoliko minuta. Nakon što se procijedi popiti mlako. U slučaju astme, napraviti kašu koja olakšava disanje: na laganoj vatri kuhati 4 jušne žlice naribanog hrena, pomiješane sa čašom (2dcl) jabučnog octa. Kada hren omekša, procijediti ga i dodati istu količinu meda. Vratiti na peć i kuhati dok se smjesa ne zgusne, a ostaviti da se ohladi. Lijevati u teglice i čuvati u frižideru.
Ocat od hrena za ljepšu kožu
Pedeset grama naribanog hrena staviti u litru jabukova octa i ostaviti da odstoji 8 dana na tamnom mjestu. Ovako pripremljeno je veoma ukusan začin za salate, a preporučuje se kao dobro sredstvo protiv pjega, osipa uzrokovanog alergijom na sunce ili za liječenje i smirivanje bubuljica i akni. Dovoljno je samo da se problematična mjesta povremeno namažu ovim učinkovitim sredstvom.
Kako sačuvati svjež korijen?
Svjež korijen može se koristiti preko cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu. Ako imate veći korijen, možete izribati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće.
Ako želite da vam izribani hren ostane svjež i nakon tri tjedna, pomiješajte ga sa žličicom šećera i 4 žlice limunovog soka ili octa. U dobro zatvorenoj tegli, hren može stajati u hladnjaku do 3 tjedna.