Hrvatska Kostajnica živi za vrijeme Kestenijade

Listopadska fešta berbe kestena prerasla je u prepoznatljivi brend Hrvatske Kostajnice i jedna je od najljepših i najznačajnijih manifestacija na području Sisačko-moslavačke županije

263

U Hrvatskoj Kostajnicu se ovog vikenda održava 22. Kestenijada.

Hrvatska Kostajnica živi za Kestenijadu i Hrvatska Kostajnica živi za vrijeme Kestenijade! Grad je okružen bogatim šumama kestena, odnosno “kostanja”, što je arhaični naziv za kesten, po kojem je Hrvatska Kostajnica i dobila ime. A kestenu je posvećena i manifestacija koja se u Hrvatskoj Kostajnici održava već 22 godine, Kestenijada. Listopadska fešta berbe kestena prerasla je u prepoznatljivi brend Hrvatske Kostajnice i jedna je od najljepših i najznačajnijih manifestacija na području Sisačko-moslavačke županije pa i šire. Kostajnici i njenim stanovnicima ona znači jako puno potvrdio je 12. listopada na otvorenju manifestacije gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

„Kestenijada je jedna od bitnih manifestacija jer se tada za Hrvatsku Kostajnicu nadaleko čuje u lijepom svjetlu. Kestenijada za nas znači jako puno. Osim onoga po čemu smo prepoznatljivi,a to je kesten, tu su i naši domaći OPG-ovi, KUD-ovi koje se ovdje promoviraju i pokazuju sve ono što rade. Kestenijada donosi prihode i manjim domaćinstvima koji se ne mogu pokazati na velikom tržištu, no ovdje se i oni mogu promovirati i pokazati svoje proizvode. To najveći ovaj značaj Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici!“.

VEZANE VIJESTI
TROKUT-NOVSKA Obilježena godišnjica operacije "Orkan 91"

Tradicionalna turističko-kulturna manifestacija Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici već se 22 godine održava početkom listopada, u vrijeme kada na kostajničkom području, bogatom kestenovim šumama, dozrijevaju ovi slasni šumski plodovi. Kestenijadi od njenih početaka potporu daje Sisačko-moslavačka županija, istaknuo je župan Ivo Žinić.

„Kestenijada je jedna od najvećih manifestacija u državi ovakvog tipa gdje Kostajnicu u tri dana njenog trajanja posjetiti 30 do 50 tisuća ljudi. Veliki je to broj. Ovo je prilika da se naši OPG-i promoviraju i plasiraju svoj proizvode. Mi imamo jako dobru suradnju s Hrvatskom Kostajnicom, naročito u izgradnji infrastrukture. Potrebe su ovdje velike. Kostajnica ima ovu jednu glavnu ulicu u kojoj su za vrijeme Kestenijade štandovi i šatori, ljudi tuda šeću i promet je otežan. Morat ćemo razmišljati o nekoj vrsti obilaznice koja će omogućiti alternativne pravce i normalnu prometnu komunikaciju za vrijeme Kestenijada. Također, kroz pomoći i potpore u poljoprivredi pomažemo ovdašnjim lokalnim proizvođačima, a imamo i naš program Kupujmo lokalnog koji omogućuje proizvođačima da kroz naše prodavaonice plasiraju svoje poljoprivredne proizvode“.

VEZANE VIJESTI
Cvijeće i svijeće za 17. obljetnicu smrti generala Janka Bobetka

Kestenijadu je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, a na otvorenju je nazočila ministrica Marija Vučković.

„Osim što sam sretna što imam priliku biti ovdje, osjećam i odgovornost s obzirom na potrebu očuvanje šuma pitomog kestena koji je bio vrlo, vrlo ugrožen. Nakon provedenih programa između 2014. i 2016. godine i svođenja štetnika na biološki minimum, sada je situacija bolja. Naravno da ćemo i dalje nastaviti paziti na to budući da se radi o gospodarski, socijalno i ekološki vrlo vrijednom hrvatskom, odnosno europskom drvu. Htjela bih istaknuti učinke ove županije i njezinih poljoprivrednika u programu ruralnog razvoja kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede. Ovdje je ugovoreno 897,5 milijuna kuna projekata, od kojih je isplaćeno već više 600 milijuna. To najbolje govoriš što nas čeka, jer se iz ovog programa očekuje 170 radnih mjesta, 239 projekata za mlade poljoprivrednike, 17 društvenih, kulturnih i vatrogasnih domova… U idućem programskom razdoblju Ministarstvo poljoprivrede će se nastojati pridružiti i s mjerama koje traže poljoprivrednici županija, gradova i općina te s novim, fokusiranim konceptima pametnih sela“.

VEZANE VIJESTI
Hrvatska Kostajnica se sjeća proboja iz velikosrpskog okruženja

Mirisi pečenog kestenja, slasni kolači, med, šetnje kestenovim šumama, pjesma, ples, izložbe i još mnoge druge zanimljivosti, a nadasve nasmijani i veseli domaćini ono je što krasi Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici, ali i ono što će zasigurno dočekati sve one koji se i iduće godine vrate u grad kestena na rijeci Uni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here