Hrvatska krenula s borbom za euro, idućih godinu dana očekuje nas novih 19 mjera

331

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata na čelu s predsjednikom Vilimom Ribićem koji je i član Nacionalnog vijeća za uvođenje eura prozvao je Vladu za ‘nedemokrastku nedosljednost jer još nisu objavili pismo namjere i akcijski plan za pristupanje tečajnom mehanizmu za “ubrzano” uvođenje eura, niti su te dokumente dobili ni članovi Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Ribiću smatra da je alarmantna situacija jer javnost nije suočena s istinom.

Pismo namjere za pristupanje tečajnom mehanizmu ERM 2, što je jedan od koraka potrebnih za uvođenje eura, upućuje se europskim institucijama i ministrima financija zemalja eurozone.

VEZANE VIJESTI
U Sisku predstavljena Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj

Pismo su prošlog tjedna uputili ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, a Hrvatska se time obvezuje na provedbu 19 mjera idućih godinu dana u šest područja, u kojima će sudjelovati devet Vladinih resora.

Ribić je upozorio da su članovi Nacionalnog vijeća za uvođenje eura na prošlotjednoj sjednici dobiti tek neke informacije iz prezentacije i putem priopćenja.

Napomenuo je da se negativne reperkusije uvođenja eura teško nalaze u javnom prostoru, objasnivši da se ljudi bave time hoće li cijene porasti, što je trivijalno pitanje koje nema presudni značaj za sudbinu nacije. Ključno je pitanje, kaže, je li eurozona spremna za Hrvatsku.

VEZANE VIJESTI
FOTO Pogledajte kakva atmosfera vlada na Poljudu!

“Hrvatska može biti spremna za eurozonu, ali eurozona nije spremna ni za Hrvatsku niti za niz manjih perifernih zemalja EU-a koje prate slab gospodarski rast i masovno iseljavanje”.

EU nije izgradio institucije i kompenzacijske mehanizme za eurozonu koji su potrebni zemljama koje prođu lošije pri vođenju zajedničke kamatne, monetarne, fiskalne i porezne politike, zbog čega bi Hrvati, upozorava Ribić, mogli ponovno izvući deblji kraj.

“EU nije izgrađena kuća. Nema mehanizme koji nam, u slučaju ako nas netko preglasa, jamče normalan razvoj i rast. U kriznim okolnostima Hrvatska tada nema drugog načina osim mrcvarenja vlastitog stanovništva, što smo vidjeli u zadnjem desetljeću”.

VEZANE VIJESTI
Krađe skupocjenih traktora nastavljaju se i u ovoj godini!

Makroekonomist u Sindikatu znanosti Matija Kroflin također ističe da ne zna na što se Vlada obvezala do sredine 2020. godine, što je neprihvatljivo.

Vladina je obveza da napravi sve analize i građane objektivno, jasno i što detaljnije informira o svim prednostima i nedostacima uvođenja eura, upozorio je Kroflin.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here