Hrvatska treba podupirati darovitu djecu

439

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u četvrtak, 21. ožujka 2019. na Drugoj međunarodnoj konferenciji „Najbolje svjetske, europske i hrvatske prakse u radu s darovitom djecom i mladima“ održanoj u Zagrebu u organizaciji Udruge DAR.

Cilj konferencije bio je predstavljanje najnovijih trendova i metoda u radu s darovitom djecom i mladima, okupljanje stručnjaka koji se bave radom i podrškom darovitim učenicima i mladima te senzibilizacija javnosti za podršku darovitima. Osim toga, sudionici su imali prigodu unaprijediti znanje o darovitoj djeci i njihovim potrebama te upoznati primjere dobre prakse u radu s darovitima u susjednoj nam Mađarskoj, koja se, prema istraživanju napravljenom upravo na inicijativu zastupnice Petir pokazala najboljim primjerom dobre prakse kada je riječ o zakonodavnoj regulaciji i financijskoj podršci darovite djece.

VEZANE VIJESTI
Usvojena Direktiva o vodi za piće

Naime, zastupnica Marijana Petir, prošle je godine uz suradnju Službe Europskog parlamenta za istraživanje, upravo na inicijativu predstavnika Udruge Dar, uputila upitnik svim državama članicama za pružanjem informacija o zakonodavnom načinu reguliranja programa za darovitu djecu i financijsku podršku tih programa. Petir je prisutnima prezentirala rezultate navedenog upitnika i primjere dobre prakse te izjavila kako „smatra da Hrvatska može puno učiti iz njih kako bi na najbolji način mogla podržati i ulagati u mlade generacije i na taj način izravno ulagati u budućnost i napredak naše lijepe domovine.“

VEZANE VIJESTI
Marijana Petir dobila zlatnu medalju za doprinos promicanju hrvatskog vatrogastva

Istaknula je kako „hrvatski učenici do navršene 14. godine i upisa u srednju školu nemaju fleksibilnost kako bi sami mogli dodatno birati sadržaje koji ih zanimaju i za koje imaju i interes i talent, kao niti oblike rada koji bi im najbolje odgovarali, jer je sve za njih unaprijed propisano i odabrano.“ Ona također ističe kako se daroviti učenici u redovnom programu osnovnih škola dosađuju jer ih se ne prepoznaje,  ne posvećuje im se dovoljna pažnja, ne dobivaju gotovo nikakve dodatne poticaje niti ih se izlaže za njih adekvatnim izazovima.

VEZANE VIJESTI
Kandidacijska lista grupe birača čija je nositeljica Marijana Petir

„Projekti i inicijative koje udruge poput Udruge DAR promiču su od iznimne važnosti i smatram kako se treba aktivno nastaviti podizati svijest o potrebi za ulaganjem u obrazovanje u Republici Hrvatskoj, ne samo kroz uspješno povlačenje sredstava iz europskih fondova već kroz razrađen sustav podrške na državnoj razini koji bi svojom osnovnom zadaćom smatrao kreiranje pozitivnih politika i klime za daljnji razvoj financijske podrške nadarene djece“, zaključila je Petir te pohvalila pojedine nastavnike koji unatoč svim navedenim izazovima izdvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi se posvetili nadarenim učenicima te realizirali njihov potencijal i talent.

petir.eu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here