Hrvatske vojnike napao bombaš samoubojica u Afganistanu? Jedan se bori za život

34

Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu u kojem su ozlijeđena tri hrvatska vojnika, od kojih je jedan u životnoj opasnosti, izjavio je u srijedu hrvatski ministar obrane Damir Krstičević na izvanrednoj konferenciji za medije u MORH-u.

“Prema zadnjim informacijama koje imamo jedan je vojnik dobio teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti, a ostala dva vojnika su zadobila teže ozljede ali se nalaze izvan živote opasnosti”, kazao je Krstičević.

Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontigenta su na sigurnom, kazao je Krističević. Dodao je da je jutros razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom Vlade, koji su upoznati s tim događajima.

Kod jednog vojnika se radi o lomu nogu, a kod drugog o ozljedi ruke.

Sumnja se da je za napad odgovoran bombaš samoubojica.

Brigadni general Krešimir Tuškan kazao je da je tim ujutro u 8.15 krenuo na zadaću s pet neborbenih oklopnih vozila prema aerodromu i da su u svakom od vozila bila tri pripadnika oružanih snaga.

“Plan je bio da se dva vozila odvoje prema kampu Lyon gdje su išli pokupiti pravnog savjetnika i njegovog suradnika koji su trebali zajedno ići na zadaću. U 8.45 na glavnoj cesti ispred kampa Lyon došlo je do, prema izvješćima očevidaca, zalijetanja trokolice motocikla s navodnim bombašem samoubojicom na treće naše vozilo. Brzo su iz kampa izašle zaštitne snage i osigurale perimetar te pružile pomoć ozlijeđenima i prebacile ih u medicinsku ustanovu koja je pružila pomoć našim ozlijeđenima. Dva pripadnika s težim ozljedama su zračnim putem transportirani u najbližu bolnicu, a treći koji je imao ozljedu ruke ostao je u kampu radi pružanja daljnje pomoći”, poručio je.

Dodao je kako bi posljedice bile puno teže da vozilo nije bilo oklopljeno.

Na presici je istaknuto i kako naši vojnici sudjeluju u mirovnim misijama te kako ozlijeđeni vojnici nisu sudjelovali u borbenim misijama.

Robert Kranj je u ime svih pripadnika OS-a i načelnika Glavnog stožera izrazio žaljenje.

“Svi naši vojnici u Afganistanu sudjeluju kao savjetnici i mentori, ne sudjeluju u borbenim operacijama. Pomažu organiziranju afganistanskih sigurnosnih snaga pa je ovaj napad teško razumljiv. Unatoč svim pripremama događaju se ovakve situacije, nadam se da će se svi vojnici uspješno oporaviti i da ćemo ih ubrzo vidjeti u Hrvatskoj”, rekao je i pojasnio kako će vojnike, čim to bude moguće, dovesti u Hrvatsku.

Objavljeni su i detalji o ranjenim vojnicima. Riječ je o dvojici skupnika i jednom desetniku. Dvojica žive u Osijeku i Vinkovcima, a jedan u Sesvetama. Radi se o mlađim pripadnicima vojnih snaga, 87. i 92. godišta. Najteže ranjeni vojnik ima 27 godina, dok dvojica lakše ranjenih imaju 27 i 32 godine.

Ozlijeđeni su pripadnici zapovjedništva specijalnih snaga koji u Afganistanu djeluju u Special operation advisory group pod britanskim vodstvom. Njihova je zadaća savjetovanje u afganistanskom trening centru za specijalnu policiju.

Ministar Krstičević je naglasio da je najvažnije sada zbrinuti naše stradale pripadnike i da je spreman preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Osudio je ovaj napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here