Izaslanstvo Bratislavske regije u posjetu Županiji

742

Delegacija iz Bratislavskog samoupravnog kraja (Republika Slovačka) predvođena zamjenicom župana Alžbetom Ožvaldovom boravi u trodnevnom posjetu Zagrebačkoj županiji.

Prvoga dana boravka izaslanstvo je posjetilo Jastrebarsko, a naglasak razgovora bio je na cikloturizmu. Gosti iz Slovačke obišli su prvu javnu garažu za električne bicikle u RH, koju turisti mogu koristiti putem mobilne aplikacije „Nextbike“, upoznati su također i s razvojem cikloturizma na području županije, mobilnom aplikacijom Vision One te projektom Greenway.

Drugog dana posjeta delegaciju je ugostio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te tom prilikom i upoznao s najvećim projektima s područja županije, poput Distributivnog centra za voće i povrće, ULO hladnjače i Regionalnog vodoopskrbnog sustava te istaknuo kako s Bratislavskom županijom surađuju još od 2003. godine, a suradnja bi trebala biti konkretizirana potpisivanjem Sporazuma o suradnji na zajedničkim projektima:

“Najviše riječi bilo je o integriranom javnom prijevozu kojeg smo predvidjeli na način da za sve tri županije radimo Master plan kako bi definirali potrebe prometa, pa kroz idejne projekte i samu realizaciju. Sredstva potrebna za takav projekt su izuzetno velika, zato se nadamo da ćemo, ako ćemo zajednički ići prema Bruxellesu, dobiti veća sredstva. Na sastanku je bilo riječi i o drugim djelatnostima, poput turizma, zdravstva, školstva i kulture na kojima ćemo također surađivati.”

Intergirani javni prijevoz obuhvatio bi i grad Zagreb te Krapinsko-zagorsku županiju, a takav način prijevoza u Bratislavskoj županiji je već zaživio. Ipak, poručuje zamjenica Ožvaldova, mnogo su naučili od kolega iz Zagrebačke županije:

“Integrirani javni prijevozu kod nas već funkcionira i rado ćemo svoje znanje podijeliti s kolegama iz Zagrebačke županije. Razgovarali smo, kao što je župan spomenuo, i o školstvu i turizmu, odnosno svim onim temama koje su važne za obje županije. Dogovorili smo se da će županije oformiti stručne timove koji će biti u kontaktu kako bismo od 2020. godine mogli zajednički crpiti sredstva iz europskih fondova.”

Nakon radnog sastanka delegacija se u pratnji župana Stjepana Kožića zaputila u jednu od najuspješnijih tvrtki na području županije – Rimac Automobile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here