“Izgubljeno dugme” – najbolji film DORF-a

162

Najboljim filmom devetog Festivala dokumentarnog rock filma – DORF-a proglašen je u subotu film “Izgubljeno dugme” o legendarnom bubnjaru “Bijelog dugmeta” Goranu Ipi Ivandiću, u režiji Renata Tonkovića, Maria Vukadina i Roberta Bubala (Austrija, Hrvatska, BiH).

Film je gledateljima u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića, u kojem je i održana svečanost, prikazan u subotu navečer nakon zatvaranja festivala.

“Mišljenja sam kako je priča koju smo ispričali o Goranu Ipi Ivandiću najemotivnija rock priča s ovih prostora. U neke stvari nismo uspjeli proniknuti do kraja, ali mislim da smo u pet godina snimanja filma uspjeli napraviti film koji bi trebao ostaviti traga u rock dokumentaristici”, kazao je jedan od autora filma Robert Bubalo.

VEZANE VIJESTI
Martini Boltužić Dževerliji Godišnja nagrada za promicanje prava djeteta

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučila je prosudbena komisija u kojoj su se nalazili prošlogodišnji pobjednik Dušan Moravec (“Damir Avdić – Pravi čovjek za kapitalizam”, 2013.), Lada Furlan-Zaborac iz Bambi Molestersa te Krešimir Blažević, glavni urednik portala Muzika.hr. Autorima nagrađenog filma pripala je nagrada koju je i ove godine dizajnirala Marija Miloševska iz Makedonije, koja je već surađivala s DORF-om.

Nagrada za životno djelo, čiji dizajn potpisuje srbijanski umjetnik Arpad Slavčik, dodijeljena je Zdenku Franjiću, prvom nezavisnom glazbenom izdavaču u Hrvatskoj i vlasniku izdavačke kuće “Slušaj najglasnije!”, čije je ime sinonim za nezavisnu glazbenu scenu u Hrvatskoj.

VEZANE VIJESTI
Gradu Petrinji dodijeljena nagrada "Gradovi za jednakost"

“Mislim da još uvijek nisam svjestan koliko mi znači ova nagrada. Hvala svima koji su procijenili da ovo zaslužujem. U svakom slučaju mi je drago da sam je dobio, a još više kada znam od koga sam je dobio”, kratko je poručio Zdenko Franjić.

Specijalna priznanja festivala dodijeljena su slovenskom “Vrijeme za improvizaciju” Tine Lešničar i Janeza Stucina, hrvatskom “Sudar u dvorcu” Arsena Oremovića te američkom filmu “Morphine – Putovanje snova” Marka Shumana. U suradnji s Klasik TV iz Zagreba dodijeljena je i nagrada za najbolji scenarij glazbenog filma.

VEZANE VIJESTI
Sisačkom filmašu nagrada na reviji u Bolu

Tijekom festivala, koji se osim u Vinkovcima održavao i u Vukovaru i Osijeku, prikazano je 30 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja raspoređenih u regionalnom i međunarodnom programu i tajnoj povijesti rocka.

DORF organizira Udruga ljubitelja filma “Rare” iz Vinkovaca, a festival su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT Zaklada Kultura nova.(Hina)

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here