Izrada Masterplana prometnog razvoja SMŽ- funkcionalna regija Središnja Hrvatska

Cilj je projekta izraditi regionalni strateški dokument iz područja prometa kako bi se osnažio razvojni potencijal i osigurali preduvjeti za održivi razvoj lokalne i regionalne mobilnosti

299

Ugovor o izradi Masterplana prometnog razvoja Sisačko – moslavačke županije – funkcionalna regija Središnja Hrvatska i njegove strateške procjene utjecaja na okoliš potpisali su 21. veljače u sjedištu Županije župan Ivo Žinić i direktor dubrovačke tvrtke Consultants Marko Balija.

Cilj je projekta, čija je vrijednost 2, 8 milijuna kuna, izraditi regionalni strateški dokument iz područja prometa – Masterplana prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije kako bi se osnažio razvojni potencijal i osigurali preduvjeti za održivi razvoj lokalne i regionalne mobilnosti. Žinić je pritom naglasio kako je riječ o važnom strateškom dokumentu za budući razvoj županije. Naime, nakon izrade, ovaj Masterplan će biti podloga za sustavno planiranje, izradu, provedbu te sufinanciranje svih prometnih projekata s područja Sisačko-moslavačke županije na različitim izvorima financiranja, uključujući i EU fondove.

VEZANE VIJESTI
Prvo povijesno punjenje u boce zajedničkog škrleta

„Znamo da se ova županija proteže u smjeru istok – zapad na više od 200 kilometara, a u smjeru sjever – jug gotovo stotinjak kilometara. To su velike udaljenosti, a da bi mogli razvijati naše gospodarstvo i turizam te omogućiti dolazak određenih ulagača, moramo razvijati i promet, cestovni, riječni pa i zračni. Stoga je ovaj naš strateški plan, Masterplan razvoja prometa itekako važan za ovu županiju. Ukupan ugovor koji smo potpisali s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture je sedam milijuna kuna. To su sredstva koja nisu namijenjena samo za izradu Masterplana, već su namijenjena i za ostale aktivnosti u prometu, kao i za promidžbu. Ovaj ugovor koji danas potpisujemo vrijedan je 2 856 250 kuna s PDV-om“, kazao je Žinić te izrazio uvjerenje kako će Masterplan biti izrađen u roku, odnosno do 1. rujna.

VEZANE VIJESTI
Ministrica Bedeković: "SMŽ može poslužiti kao primjer dobre prakse!"

U to je uvjeren i direktor tvrtke Consultants Marko Balija koji je napomenuo kako projekt jest zahtjevan, no vjeruju da će ga realizirati na vrijeme, a u prilog im ide iskustvo rada na brojnim sličnim, već ostvarenim projektima.

„Ne vidim neke značajnije prepreke i smatram, s obzirom na županov tim i kako se ova županija razvija, da ćemo uspjeti realizirati ovaj ugovor u svim odredbama i kvalitetno. Naš motiv ulaska u ovakav projekt je upravo proaktivnost ove županije, a naš poslovni interes je daljnji razvoj naših usluga i razvoj samih projekata. Masterplan je takav projekt, on je ono s čime krećete prema Europi, ono što uđe u Masterplan je osnova za sufinanciranje iz EU fondova. Projekti koji neće biti usklađeni s Masterplanom, neće se moći financirati. Ovo je dokument koji nije politički obojen, koji bi trebao biti sinergijski proizvod temeljen na stručnosti, ekonomskim kriterijima i ekološkoj prihvatljivosti. Stoga pozivam sve općine i gradove, kao i Županiju, da sinergijski zajedno djelujemo kako bi što više toga definirali i pomogli daljnjem razvoju ove županije“, rekao je Balija.

VEZANE VIJESTI
200 milijuna kuna ulaganja u SMŽ u sklopu projekta sustavne zaštite od poplava

Izrađeni Masterplan prometnog razvoja bit će osnova za daljnji razvoj i planiranje prometnih projekata u Sisačko-moslavačkoj županiji, usmjerenih na unaprjeđenje infrastrukture, poboljšanje operativne funkcionalnosti i povezanosti, povećanje razine dostupnosti i sigurnosti, smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, unaprjeđenje ekološke učinkovitosti i poboljšanje financijske održivosti prometnog sustava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here