‘Jaje u oblacima’ novo je ruho tradicionalnog ‘jaja na oko’ koje osvaja nepca gurmana diljem svijeta, a zahvaljujući bajkovitom nazivu i izgledu vole ga i oni koji inače nisu ljubitelji jaja!
Jaje u oblacima zapravo je novi način pripreme ‘jaja na oko’ radi kojeg je bjelanjak posebno mekan i ukusan.
Pa kako spremiti ‘jaje u oblacima’?
Potrebno:
- jaja
- parmezan
- slanina
- papar
- sol
Postupak pripreme:
- Odvojite žumanjak od bjelanjaka pa bjelanjak posolite, popaprite i dobro izmiksajte u čvrsti snijeg (kao za kolače). Bjelanjku potom dodajte slaninu koju ste prethodno lagano ispekli na tavi, a zatim dodajte i prstohvat naribanog parmezana. Lagano sve promješajte.
- Na tepsiju/protvan stavite pek papir pa dodajte dio smjese i žlicom lagano oblikujte u oblak s udubinom na sredini za žumanjak
- U prethodno zagrijanu pećnicu na 230C stavite peći bjelanjke na 3 minute
- Nakon 3 minute dodajte žumanjke na oblačak pa ponovno vratite peći u pećnicu na još cca 3 minute
- U slast!
Zašto biste trebali češće jesti jaja?
Jaja spadaju u hranu s najviše hranjivih tvari, bogata su vitaminima, mineralima, proteinima, visokokvalitetnim bjelančevinama i dobrim mastima. Poboljšavaju kolesterol, sadrže kolin i ostale tvari važne za mozak, te zeaksantinom koji štiti oči.