Krem juha od kraljice jesenskog stola – bundeve savršen je, jednostavan i zdrav obrok koji se brzo priprema.

Bundeve, naime, sadrže obilje vitamina A, C, E i folne kiseline te minerala i elemenata u tragovima (primjerice, kalija, kalcija, selena i fosfora). Ulje dobiveno od koštica bundeve posebno je dragocjeno u ljekovitom smislu jer sadrži vrijedne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate, te vitamine A, B1, B2, B6, C i D.

Postoji mnogo varijacija pripreme ove slasne juhe, a za ovaj naš jesenski recept bit će vam potrebno svega nekoliko namirnica:

cca 70 dag bundeve (hokaido je jedna od vrsta bundevi koja  svojim okusom i teksturom savršeno odgovara jelima ‘sa žlicom’)
2 krumpira srednje veličine
1 veći luk
-10 g češnjaka
-10 dcl vrhnja za kuhanje ( ili klasičnog kiselog vrhnja)
 suncokretovo ili bučino ulje (ili kombinacija oba)
te začini: papar, sol i Vegeta po potrebi ( ukoliko želite, možete dodati i prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića)
-bučine sjemenke (za dekoraciju)

SAVJET: Nije važno slijediti točnu gramažu namirnica, već samo paziti da omjer bundeve bude veći od omjera krumpira. Na primjer, na pola kilograma bundeve, 1 krumpir srednje veličine sasvim je dovoljan.

PRIPREMA:

  1. Za početak operite i narežite bundevu te je očistite od koštica. Bundevu ćemo prije kuhanja staviti u pećnicu na 200 stupnjeva cca na 25-30 minuta kako bi omekšala i zadržala punoću okusa. Stavite li je odmah kuhati prebrzo omekša i gubi okus.
  2. Dok se bundeva peče iskoristit ćemo vrijeme i pripremiti ostale sastojke. U dublji lonac ulijte ulje, pričekajte da se zagrije i potom dodajte nasjeckani krumpir, češnjak i krumpir. Dodajte sol, papar, Vegetu, kratko propirjajte pa umješajte cca litru i pol vode, lonac poklopite i ostavite da krčka. Nakon cca 25- 30 minuta, ovisno o veličini komada, bundeva je spremna za kuhanje.
  3. Izvadite je i pričekajte da se malo ohladi, potom ogulite koru i narežite je na manje kockice. Dodajte u lonac, sve zajedno promješajte i ostavite da se kuha 10-ak minuta. Ukoliko vam se juha čini gusta, možete po potrebi dodati malo vode.
  4. Nakon što su se okusi povezali, usitnite sve sastojke štapnim mikserom do kremaste teksture. Dodajte vrhnje za kuhanje i po želji 1 g cimeta / muškatnog oraščića. Promješajte još jednom i ostavite da krčka još 2 minute.

Vaša juha sada je gotova i spremna za posluživanje. Za dekoraciju možete koristiti vrhnje za kuhanje, bučino ulje te bučine sjemenke. U slast!

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here