Krem juha od kraljice jesenskog stola – bundeve savršen je, jednostavan i zdrav obrok koji se brzo priprema.
Bundeve, naime, sadrže obilje vitamina A, C, E i folne kiseline te minerala i elemenata u tragovima (primjerice, kalija, kalcija, selena i fosfora). Ulje dobiveno od koštica bundeve posebno je dragocjeno u ljekovitom smislu jer sadrži vrijedne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate, te vitamine A, B1, B2, B6, C i D.
Postoji mnogo varijacija pripreme ove slasne juhe, a za ovaj naš jesenski recept bit će vam potrebno svega nekoliko namirnica:
–cca 70 dag bundeve (hokaido je jedna od vrsta bundevi koja svojim okusom i teksturom savršeno odgovara jelima ‘sa žlicom’)
–2 krumpira srednje veličine
–1 veći luk
-10 g češnjaka
-10 dcl vrhnja za kuhanje ( ili klasičnog kiselog vrhnja)
– suncokretovo ili bučino ulje (ili kombinacija oba)
–te začini: papar, sol i Vegeta po potrebi ( ukoliko želite, možete dodati i prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića)
-bučine sjemenke (za dekoraciju)
SAVJET: Nije važno slijediti točnu gramažu namirnica, već samo paziti da omjer bundeve bude veći od omjera krumpira. Na primjer, na pola kilograma bundeve, 1 krumpir srednje veličine sasvim je dovoljan.
PRIPREMA:
- Za početak operite i narežite bundevu te je očistite od koštica. Bundevu ćemo prije kuhanja staviti u pećnicu na 200 stupnjeva cca na 25-30 minuta kako bi omekšala i zadržala punoću okusa. Stavite li je odmah kuhati prebrzo omekša i gubi okus.
- Dok se bundeva peče iskoristit ćemo vrijeme i pripremiti ostale sastojke. U dublji lonac ulijte ulje, pričekajte da se zagrije i potom dodajte nasjeckani krumpir, češnjak i luk. Dodajte sol, papar, Vegetu, kratko propirjajte pa umješajte cca litru i pol vode, lonac poklopite i ostavite da krčka. Nakon cca 25- 30 minuta, ovisno o veličini komada, bundeva je spremna za kuhanje.
- Izvadite je i pričekajte da se malo ohladi, potom ogulite koru i narežite je na manje kockice. Dodajte u lonac, sve zajedno promješajte i ostavite da se kuha 10-ak minuta. Ukoliko vam se juha čini gusta, možete po potrebi dodati malo vode.
- Nakon što su se okusi povezali, usitnite sve sastojke štapnim mikserom do kremaste teksture. Dodajte vrhnje za kuhanje i po želji 1 g cimeta / muškatnog oraščića. Promješajte još jednom i ostavite da krčka još 2 minute.
Vaša juha sada je gotova i spremna za posluživanje. Za dekoraciju možete koristiti vrhnje za kuhanje, bučino ulje te bučine sjemenke. U slast!