Svatko tko je barem jednom rezao luk zna kako on nemilosrdno tjera suze na oči i rijetko tko se tome može oduprijeti.
Veliki kuhari odali su nam svoje tajne, koje ćemo podijeliti s vama.
Za početak važno je koristiti oštar nož jer ćete tako manje ošteti stanice u luku koje radi sastojka syn-propanethial-S-oksida tjeraju u suze.
Čim luk prerežete na pola, odmah otvoreni dio okrenite na dasku za rezanje, zatim polovicu luka treba prvo zarezati na tanke ploške, ali ne do kraja kako se ne bi razdvojile, a zatim obrnutim redom dok ne dobijete duguljaste prutiće, poput pomfrita. Tek na kraju izrežite sve na sitne kockice i luk odmah stavite u posudu.
Luk možete držati i u hladnjaku ili oprati u hladnoj vodi prije rezanja jer tada otpušta manje S-oksida i ostaje sočniji.
Dodatni savjeti:
– Luk režite u blizini svijeće – toplina će privući sumpor koji neće nagrizati vaše oči.
– Usmjerite ventilator prema luku i dalje od vašeg lica.
– Žvačite žvakaću gumu dok režete luk. Prema nekim teorijama, na ovaj ćete način više disati kroz usta i samim time udahnuti spojeve prije nego što uspiju stići do očiju.
– Fućkajte dok ga režete – tako ćete otpuhivati zrak, a njime i plin iz luka pa neće doći do očiju
Savjet više: Ako vas muči miris luka na prstima i noktima, protrljajte ih solju ili namačite u limunovom soku pet minuta. Miris će nestati, a vaši će nokti ujedno biti bjelji.