Iako su biljna ulja najčešći izbor za pečenje, istraživanje je pokazalo da se radi o opasnoj praksi i da su bolji izbor maslinovo ili kokosovo ulje, maslac i naravno svinjska mast. Prilikom zagrijavanja ulja kao što su kukuruzno, suncokretovo, palmino i sojino oslobađaju aldehide koji su povezani s raznim oblicima raka i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove. Pržena hrana poput ribica i krumpirića sadrži 100 do 200 puta više aldehida od dopuštene dnevne doze po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Korištenjem maslaca, maslinovog ulja i svinjske masti stvaraju se manje količine aldehida, a najzdravije je kokosovo ulje.
Omega 6 masne kiseline u biljnim uljima istiskuju važne omega 3 kiseline koje su neophodne da bi mozak bio zdrav. Manjak omega 3 kiselina je važan čimbenik u nastanku niza mentalnih problema i drugih problema poput disleksije.
Kao i uvijek, najbolje je domaće!
Napiši komentar