Karamarko će tužiti Manolića zbog optužbe da je radio za Udbu

109

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko potvrdio je u utorak Hini da priprema tužbu protiv Josipa Manolića, koji ga je u prošlotjednom intervjuu za tjednik “Nacional” optužio da je bio suradnik Udbe.

Manolićeve optužbe da je krajem 80-tih godina prošlog stoljeća surađivao s tadašnjom Službom državne sigurnosti (SDS), koja ga je ucijenila zbog njegovih veza sa sitnim kriminalcima, Karamarko je ocijenio lažima i klevetama, koje su plasirane u javnost zbog političkih motiva i u predizborne svrhe.

Karamarko tvrdi da su neki bivši djelatnici SDS-a, koji su ga operativno obrađivali, spremni na sudu posvjedočiti da su Manolićeve optužbe na njegov račun lažne, odnosno da nije bio suradnik tajne službe bivše Jugoslavije, već je bio žrtva SDS-ove operativne akcije kodnog naziva “Trs”.

VEZANE VIJESTI
Dvojac uzgajao indijsku konoplju u obiteljskoj kući

Naglasio je kako je cijeli život otvoreno promicao proeuropsku i antitotalitarnu politiku, a Manolić ga želi diskreditirati jer se zalaže za procesuiranje krivaca za komunističke zločine.

Josip Manolić, koji je bio jedan od osnivača HDZ-a i u doba borbe za neovisnost Hrvatske najbliži suradnik Franje Tuđmana, izjavio je za tjednik Nacional “da je Franjo Tuđman išao provoditi lustraciju, prvo bi se Tomislava Karamarka morao riješiti jer je Karamarko radio za Udbu krajem 80-tih”.

Manolić je nakon Drugog svjetskog rata obnašao visoke dužnosti u Sekretarijatu unutrašnjih poslova NR Hrvatske i Udbi, te je nadzirao sve zatvore za političke zatvorenike u SFRJ. Također je 1992. godine, kao tadašnji predsjednik hrvatske Vlade, bio šef Karamarku koji je imenovan za šefa njegova kabineta.

VEZANE VIJESTI
ZAGREB Zasadila mini cvjetnjak, netko ga prijavio pa iz Komunalca traže da se očituje zbog neovlaštene sadnje

Nakon Karamarkove najave da će ga tužiti, Manolić je preko medija poručio da je zadovoljan što se predsjednik HDZ-a odlučio na takav potez.

“Izabrao je po meni najbolju opciju, a to je svakako sud. Drago mi je da se na odlučio i da je napokon progovorio. Trebalo mu je tjedan dana. Uglavnom, na sudu će se na najbolji način doći do istine. Veseli me to”, izjavio je Manolić za portal Index.

 

VEZANE VIJESTI
Javni poziv Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnice SMŽ

Izvor: Hina

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here