U sklopu projekta Udruge specijalne jedinice policije „OSA“ Sisak „KAMP NOVI VINODOLSKI 2018. – učimo o Domovinskom ratu kroz igru i druženje“, kojeg  financira Ministarstvo hrvatskih branitelja, 21 dijete članova udruge i ratnih pripadnika SJP „OSA“ s tri voditelja boravilo je od 27. kolovoza do 2. rujna u dječjem odmaralištu Crvenog križa Grada Zagreba „Villa Rustica“.

Riječ je o djeci s područja Siska, Petrinje, Gline i jednom djetetu s područja Gospića koji su u Vinodolskom boravili s voditeljima, inače članovima Predsjedništva udruge, tajnikom Željkom Gršićem, ujedno i voditeljem projekta te Željkom Malovićem i Klaudio, Kordišem, članovi Predsjedništva udruge „OSA“.

Tijekom boravka u kampu djeca su, osim slobodnih i sportskih aktivnosti te svakodnevnog kupanja, svaki dan imali i nastavu iz promicanja vrijednosti Domovinskog rata.

Tako je 28. kolovoza održana radionica Banovina u Domovinskom ratu u sklopu koje je, osim predavanja, održana i projekcija dokumentarnog filma Banovina i Moslavina u Domovinskom ratu autora Nenada Šestića. Film je to koji je izrađen pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, a namijenjen je za prikazivanje učenicima u školama na satovima povijesti.

VEZANE VIJESTI
NOVI VINODOLSKI U sudaru teško ozlijeđeno sedam osoba, u jednom od vozila migranti

Budući da djeca dolaze iz županije koja je poslije Ličko-senjske najzagađenija minama, 29. kolovoza je, u suradnji sa HCR-om, Udrugom za pomoć i poticanje zajedništva „Hrvatska pomaže“ i Zakladom „Hrvatska bez mina“, održana edukacija o opasnosti od mina. Prvi dio edukacije održao je Mladen Crnković, viši savjetnik u HCR-u, koji je govorio o radu HCR-a i razminiranju područja zagađenih minsko-eksplozivnim sredstvima te je djecu upoznao s izgledom i opasnostima od misnko –eksplozivnih sredstava. S obzirom da je Udruga SJP „OSA“ jedan od dugogodišnjih  nositelja edukacija, tajnik udruge Željko Gršić educirao je djecu o pravilnom i rizičnom ponašanju u blizini minsko sumnjivih područja.

VEZANE VIJESTI
Prosvjed zbog skrnavljenja spomenika poginulim braniteljima u Sisku

Dan kasnije, 30. kolovoza djeca su imala priliku pogledati još jedan film, dokumentarni film Nenada Šestića „Maslenica i Medački Džep“ nakon kojeg su im voditelji pojasnili ulogu Specijalne policije u tim operacijama i odgovarali na njihova brojna pitanja.

U suradnji sa spasiocima Crvenog križa Rijeka 31. kolovoza je održana radionica „Spašavanje života na moru i drugim vodama“ na kojoj su djeca upoznata s- radom Službe za spašavanje Crvenog križa te s pravilnim postupcima prilikom pomoći unesrećenom i pružanju prve pomoći.

Voditelji Željko Gršić, Željko Malović i Klaudio Kordiš su 1. rujna održali predavanje o osnutku i ratnom putu Specijalne jedinice policije „OSA“ u kojem su djeca saznala više o ovoj jedinici te o poginulim pripadnicima jedinice u Domovinskom ratu, kako su tekle operacije u kojim je „OSA“ sudjelovala te u kojim uvjetima su izvojevane velike pobjede.

VEZANE VIJESTI
Prosvjed zbog skrnavljenja spomenika poginulim braniteljima u Sisku

Osim spomenutih aktivnosti djeca su svakodnevno s animatorima – studentima i volonterima iz odmarališta imala razne likovne radionice, pričaonice, igre bez granica te karaoke, plesne i disko večeri.

„Većina djece je na kraju kampa rekla da im je bilo odlično, bili su puni lijepih dojmova te su se raspitivali mogu li ovakvo druženje ponoviti i iduće godine, odnosno mogu li se prijavit i dogodine“, kazao je po povratku s ljetnog kampa Željko Gršić, tajnik USJP OSA.

Izvor: USJP OSA SISAK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here