Zajedničkim snagama otkupljena “Kuća hrvatske himne”

589

Gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević potpisao je ugovor o kupnji zgrade “Kuće hrvatske himne” s vlasnicima nekretnine u kojoj je prvi put izvedena hrvatska himna Lijepa naša. Kostanjević je najavio da će u nekretnini vrijednoj 737 tisuća 700 kuna otvoriti interpretacijski centar i muzej.

“Kao što ćemo kuću himne urediti, uredit ćemo i sve ostale kulturne znamenitosti koje su u gradu Glini jer grad Glina je bogat poviješću. Dosad evo nije puno ulagano u te objekte. Namjera nam je isto tako kuću himne dovesti u ono stanje u kakvom je ona nekada bila. I prenamijeniti je u muzej hrvatske himne gdje će u narednom periodu sigurno uz određena sredstva grada i županije ona zaživjeti u onome smislu da je svaki posjetitelj koji dođe u grad Glinu može posjetiti i može vidjeti gdje je skladana hrvatska himna”.

Sredstva za uređenje nekretnine osiguralo je ministarstvo kulture, kazao je župan sisačko-moslavačke Ivo Žinić:

VEZANE VIJESTI
Tehnička škola Sisak prednjači po inovativnosti u RH

“Većinu sredstava i već su na raspolaganju će u prvom redu osigurati ministarstvo kulture. Naravno da to neće biti dostatno za kompletno uređenje, ali evo vjerujem da ćemo u prvoj fazi uspjeti urediti vanjsku ovojnicu, dakle i ono sve što je potrebno i bar jedan dio prostora, a ostatak ćemo, kao što je rekao gradonačelnik ćemo prijava na natječaj fondova europske unije za kulturnu baštinu.

Josip Runjanin u glinskoj “Kući hrvatske himne” skladao je hrvatsku himnu sredinom 19. stoljeća te u njoj je prvi put odsvirao “Lijepu našu”. Gradonačelnik Kostanjević nada se da će vrata “Kuće hrvatske himne” otvoriti najkasnije iduće godine.

“U vrlo kratkom roku, godine-dvije dana nadam se da ćemo staviti to bar dio u funkciju jer su sigurno sredstva za obnovu neće biti dostatna od Ministarstva kulture pa ćemo morati još osigurati dodatna sredstva kroz proračuna i naš, a nadamo se i županije. Tako da ćemo već Kuću hrvatske himne staviti u funkciju prvu od svih ovih ostalih koje imamo u planu, tu je i stara ljekarna, i stara pošta, i kapelnikom stan, ali evo kuća himne i stara ljekarna su nam nekako prioriteti. Nadamo se da ćemo već od iduće godine moći razgledati jednu od te dvije građevine”.

Žinić se zahvalio gradu Glini što će oživjeti kulturnu baštinu toga kraja te je najavio:

VEZANE VIJESTI
Služiti čovjeku - putokaz humanosti u medicini

“Uz Muzej Hrvatske himne u dogovoru s gradom vjerojatno ćemo imati i prostorije interpretacijskog centra baštine Banovine i neke druge sadržaje koji će omogućiti da se u objektu postave i drugi nalazi, oni kojima Glina obiluje, a to su – povijesni artefakti koji su negdje drugdje izvan grada Gline jer ovdje nismo imali muzejski prostor, također puno povijesne baštine kroz vojnu krajinu kroz Napoleonovo doba, a naročito ono čime smo ponosni dakle na našu prvu bansku pukovniju, a kasnije i prvog pukovnika bana Jelačića koji je ovdje nekada stolovao”.

Grad Glina o kupnji “Kuće hrvatske himne” s vlasnicima nekretnine obitelji Čučković-Lacković pregovarala je preko 10 godina. Sredstva za otkup kuće od privatnog vlasnika su, u odnosu 50:50, osigurali Grad Glina i Sisačko-moslavačka županija. U ime kćerka vlasnice Zorke Čučković i Ljubice Lacković, županu i gradonačelniku su se zahvalile njihove opunomoćenice Milena Vujaklija i Branka Lacković na želji da njihov dom prenamjene u muzej:

VEZANE VIJESTI
Bespovratnim novčanim potporama čuvaju tradicijske i umjetničke obrte

“Mi kao opunomoćenice vlasnica, odnosno kćerke vlasnice Kuće himne koje smo živjele u toj kući, izuzetna nam je čast da je to ipak na kraju grad Glina dobio i da će dobiti jednu plemenitu svrhu kao što je muzej. I meni od srca drago što će grad dobiti jedan takav jedan objekt i želim da ovi mladi dečki budu nosioci toga svega. Stvarno mi je drago što se baš tako to završilo”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here