Postoji više verzija pripreme ove osvježavajuće ledene slastice, a naša Mateja za Vas je ovu jednostavnu i neodoljivo ukusnu kraljicu torti pripremila na svoj način.
Potrebno:
Za kore (od ove smjese ispadnu 3 kore promjera cca 25 cm):
-10 bjelanjaka
-300 g šećera
-1 jušna žlica octa
Krema:
-10 žumanjaka
-1 prah pudinga od vanilije
-3 vanilin šećera
-4 jušne žlice glatkog brašna
-7 jušnih žlica šećera
-1/2 l mlijeka
-250 g maslaca/margarina
Šlag:
-Dolcela šlag krema s okusom vanilije (45 g)
-200 ml hladnog mlijeka
Dekoracija:
-voće po želji ( u video receptu korištene banane, kiwi, šumsko voće (smrznuto), jagode te breskve (kompot)
PRIPREMA:
Kore:
- 10 bjelanjaka izmiksati u snijeg (cca 6 min miksanja), potom umiješati šećer i ocat i miksati još cca 2 minute, odnosno dok se šećer ne otopi u smjesi.
- Smjesu podijeliti na 3 jednaka dijela.
- Na pek papir iscrtati željeni oblik i veličinu kore, potom nanijeti smjesu ( uzmite u obzir da će tijekom sušenja u pećnici kora ‘narasti’ i malo se raširiti).
- Smjesu potom staviti da se peće, točnije, suši u pećnici zagrijanoj na 150 C oko 50 minuta (dok ne dobije lagano zlatnu boju)
- Koru izvaditi i ostaviti da se ohladi, potom ispeći preostale 2 kore.
– Svaku od 3 kore pecite posebno. Ostavite kore na pek papiru dok se ne ohlade, potom pek papir pažljivo odstranite jer su kore osjetljive na pucanje.
Krema:
- Žumanjke, puding, vanilin šećer, brašno i šećer kratko izmiksati, potom pažljivo umiješati u pola litre prokuhanog mlijeka. Kuhati uz stalno miješanje cca 2 minute (važno je stalno miješati kako se ne bi stvorile grudice).
- U ohlađenu kremu dodati maslac, pa miksati cca 1 minutu, odnosno dok se svi sastojci ne povežu u jednoliku masu.
Šlag:
- U hladno mlijeko umiješati prah šlaga, pa miksati cca 6 minuta.
Dekoracija:
Osim voća, za ukrašavanje možete koristiti i vlastite ukusne čokoladne dekoracije.
Potrebno je samo rastopiti čokoladu za kuhanje i iscrtati željeni oblik ili ispisati slova na pek papir i ubaciti u hladnjak na cca sat vremena.
POSTUPAK:
Kora-krema-voće-šlag-kora-krema-voće-šlag-kora-šlag-dekoracija
- Na prvu koru nanijeti kremu, potom naslagati voće. Uzeti drugu koru i dio koji će ‘poklopiti’ prvu koru premazati šlagom. Ponoviti postupak i sa trećom korom.
Tortu ohladiti i servirati s ljubavlju. U slast!