Lekenik proslavio Dan općine i obilježio prvih 25 godina postojanja općine

538

Lekenik je tradicionalno u ponedjeljak, 23. travnja proslavio Jurjevo te Dan Općine i 25. rođendan. Proslava je praćena raznim kulturnim i sportskim događanjima, a nakon polaganja vijenaca kod spomen obilježja palim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, središnji dio bila je svečana sjednica Općinskog vijeća koja je održana u prostoru Društvenog centra Herman Gmeinner, gdje je obilježena i 25. obljetnica osnivanja Općine Lekenik. Odlukom Vlade Republike Hrvatske 1993. od bivše Skupštine općina Sisak nastale su tri općine: Sunja, Martinska Ves i Lekenik, prisjetio se načelnik Ivica Perović: „Danas ćemo podijeliti zahvalnice svima onima koji su osnovali Općinu Lekenik, prvom načelniku, poglavarstvu i predsjedniku Općinskog vijeća, i mislimo da je nastanak Općine bila jedna razvojna karakteristika za ovaj kraj, jer su brojni projekti u proteklom razdoblju napravljeni. Onda je osnovana Sisačko-moslavačka županija s kojom imamo izuzetno dobru suradnju. U protekloj godini imali smo iznimno puno projekata, a najviše ih je bilo vezano za EU fondove, među ostalima program Zaželi, program zapošljavanja žena vrijednosti 4,2 milijuna kn, a tu je i projekt koji je u suradnji s Ministarstvom kulture i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije vrijedan 1,2 milijuna kn Valorizacija kulturne baštine, gdje ćemo isprojektirati niz sakralnih objekata gdje nam je partner i Sisačka biskupija, ali također i objekte vezane uz turizam.“ Tu je i veliki projekt modernizacije nerazvrstanih cesta prijavljen na ESI fond te Projekt Vinorodne gorice, Kupa i kapelice vrijedan milijun kuna, nastavio je Perović: „Prošle godine izgrađen je cjevovod Petrinja-Lekenik zahvaljujući potpori Hrvatskih voda i Sisačko-moslavačke županije, ali i Grada Petrinje i Općine Lekenik, koji je bio vrijedan 14 milijuna kn. Slijedi nam veliki projekt Aglomeracije Lekenik, odnosno izgradnje kanalizacije i vodoopskrve na cijelom području općine Lekenik. Očekujemo da ćemo građevinske dozvole imati do kraja ljeta, prva faza bi krenula do kraja godine, a provedba bi bila u narednih 36 mjeseci.“ Ove godine je uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Vatrogasne zajednice nabavljeno novo navalno vozilo koje je svečano uručeno DVD-u Lekenik.

VEZANE VIJESTI
U Lekeniku tradicionalno podijeljene pržene ribice

Među brojnim uzvanicima koji su došli uveličati Dan Općine Lekenik bio je i gradonačelnik Petrinje, grada koji s Lekenikom ima zajedničke interese, prije svega komunalnu infrastrukturu: „S kojom se želimo povezati iz više razloga: zato što smatramo da je voda nešto što je dobra stvar za ovo područje i gledajući određene kapacitete što Petrinja kao grad ima, i smatramo da smo još uvijek jedni od lidera jer smo napravili ultrafiltraciju s kojom smo vlasnici svoje vode te možemo biti garancija za sve one koji to nemaju. Napravili smo zajednički cjevovod dugačak 18 km i ta aglomeracija je jedna od ključnih investicija koja je sa distributivnim vodovima oko 277 milijuna kn i gdje naše komunalno poduzeće Privreda s dvije mini aglomeracije, možemo reći s ovih 431 milijun kn dovodi do 900 milijuna kn. Zato je Lekenik ključan! Mislim se i dalje boriti za standard svakog čovjeka u Sisačko-moslavačkoj županiji i svaka pomoć je dobrodošla.“

Dumbović je svim stanovnicima općine Lekenik čestitao njihov dan te poželio da i dalje čuvaju svoju kulturu i tradiciju. A kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića proslavu je uveličao župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić koji je istaknuo da je suradnja između županije i općine jako dobra: „Tu želim istaknuti vrlo vrijednu ulogu samog načelnika, donačelnika i službi, koji prate trendove i s našim službama kvalitetno pripremaju projekte. Ima tu još prostora, naročito u razvoju turizma i tu vidim da ćemo imati mogućnosti razvijati ovo područje, pogotovo dolinu rijeke Kupe koja je prekrasna i još nedovoljno iskorištena za razvoj turizma. Osim svih zajedničkih projekata, ulažemo u razvoj školstva i obrazovanja. Uspjeli smo uvesti besplatne obroke i sve ono što je potrebno da imamo zdravu populaciju. Moram istaknuti i veliki značaj svih stanovnika, vatrogasaca i svih koji su sudjelovali u nedavnim poplavama na ovom području.“ Žinić je podsjetio i da je Lekenik najrazvijenija općina u Sisačko-moslavačkoj županiji te izrazio nadu da će zahvaljujući autoputu i Poslovnoj zoni uskoro doći do otvaranja novih radnih mjesta na području Lekenika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here