Svake godine imate klasični adventski vijenac? Isprobajte nešto novo- jestivi adventski vijenac od medenjaka!
Sastojci:
Tijesto:
-75 g meda
-1 jaje
-300 g glatkog pšeničnog brašna
-35 g maslaca
-75 g šećera u prahu
-1 žličica cimeta
-prstohvat muškatnog oraščića
-prstohvat sode bikarbone
-1/2 žličice naribane narančine korice
Royal icing i ukrašavanje:
-1 bjelanjak
-200-250 g šećera u prahu
-jestive kuglice, perlice, šljokice
Priprema:
1.Med i maslac otopite i pustite da se prohladi. Prosijte praškaste sastojke, dodaje narančinu koricu, jaje i med s maslacem. Zamijesite tijesto i ostavite u hladnjaku 2 sata.
2. Razvaljajte tijesto na pek papir na debljinu od 3 mm. Preporučamo da tijesto valjate na papiru jer ćete ga lakše prenijeti u pleh za pečenje, skupa s papirom. Iz tijesta izrežite krug promjera 26 cm (za to možete koristiti obruč od kalupa za torte) i unutar njega manji krug željenog promjera ( koristite npr. neku manju posudu koju utisnete u tijesto i izrezete krug). Iz ostalog tijesta izrežite zvjezdice, ili neke druge željene oblike.
3.Pećnicu ugrijte na 180 C. Pecite medenjake 8-10 min. Kad izađu iz pećnice, trebali bi biti malo mekani, hlađenjem će otvrdnuti. Pustite da se potpuno ohlade.
4.Royal icing je super stvar za ukrašavanje keksa. Bjelanjci se stajanjem osuše i ukrasi na keksima su postojani. Bjelanjke nemojte miksati u snijeg već ih pjenjačom kratko umutite, tek toliko da se zapjene. Zatim postepeno dodajte šećer u prahu (mutite pjenjačom, smjesa mora biti glatka, bez grudica) dok ne dobijete željenu gustoću za ukrašavanje. Savjetujemo da napravite 2 smjese: jednu malo rjeđu i jednu malo gušću (u koju dodate više šećera u prahu). Ova rjeđa super je za prekrivanje cijele površine keksa, lakše se razmazuje. To napravite tako da gušćim icingom najprije obrubite keks po rubovima, zatim rjeđim icingom ispunite površinu keksa. Gušći icing dobar je za crtanje linija i točkica. Dakle, jednostavno dodajte 200 g šećera u prahu i dio te smjese stavite u jednu vrećicu za ukrašavanje, ostatku smjese dodajte još šećera kako bi bila gušća i stavite ju u 2. vrećicu za ukrašavanje. Vrećici je dovoljno odrezati mali dio vrha (treba vam zaista mala rupica ako želite lijepe, precizne linije).
5.Osim za crtanje po keksima i vijencu, royal icing poslužit će vam kao ljepilo – njime zalijepite kekse na vijenac, ukrase i svjećice. Na kraju sve možete dodatno lagano posipati šećerom u prahu.
Izvor: coolinarika.com