Međunarodne vojne vježbe u RH u svibnju i lipnju

1764

Međunarodne vojne vježbe – Immediate Response 19, Astral Knight 19 i Swift Response 19 u organizaciji Zapovjedništva američkih snaga za Europu (USEUCOM) održat će se u Hrvatskoj tijekom svibnja i lipnja u koordinaciji s NATO članicama i partnerskim zemljama. U vježbama će sudjelovati oko 750 pripadnika Hrvatske vojske, ukupno oko 4500 pripadnih oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja te oko 60 različitih zrakoplova, preko 30 helikoptera i oko 800 vozila.

Vježbama će se zapovijedati iz američkog Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu iz Wiesbadena u Njemačkoj, koje je u ulozi Zapovjedništva koalicijskih snaga.

Prvom vježbom Immediate Response 19 Hrvatska vojska će obilježiti 10 obljetnicu članstva u NATO-u. Vježba će se provesti od 10. svibnja do 6 lipnja na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj te u vojarni “Josip Jović” u Udbini, te na području Slovenije i Mađarske.

Ova vježba glavni je obučni događaj u Hrvatskoj u 2019. godini, a od ove godine provodit će se u dvogodišnjem ciklusu. Vježba služi za uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Republika Hrvatska,  Republika Slovenija i Mađarska sudjeluju kao suorganizatori i domaćini vježbe. U vježbi će sudjelovati 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke. Hrvatskim oružanim snagama  dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta.

Direktor vježbe Immediate Response 19 je general pukovnik Christopher Cavoli, a zamjenik direktora vježbe je brigadni general Boris Šerić iz Hrvatske kopnene vojske. Tako će uz sudjelovanje u sastavu multinacionalne bojne, OS RH sudjelovati sa dodatno 15-tak pripadnika OS RH na različitim lokacijama izvan teritorija RH, u zapovjednim strukturama viših zapovjedništava i kontrolne grupe vježbe (EXCON).

Vježba „Astral Knight 19″ je vježba Američkih Zračnih Snaga u Europi (USAFE) koja će se održati od 3. do 6. lipnja u zračnom prostoru sjevernog Jadrana koji je dio zračnog prostora Talijanske Republike, Republike Slovenije i Republike Hrvatske. U vježbi će sudjelovati oko 50 zrakoplova oružanih snaga SAD-a, Italije i Hrvatske. Hrvatska vojska pruža potporu kao zemlja domaćin, a u vježbi sudjeluje snagama dva aviona MiG-21 iz sastava Eskadrile borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tijekom provedbe aktivnosti u zračnom prostoru, koristi će se i vojarna u Puli, gdje će privremeno biti smještena razmjestiva radarsko-komunikacijska postaja iz sastava 606. ACS („Air Control Squadron”) koja će davati dodatnu potporu u radarskoj slici za potrebe kontrole i nadzora samog područja provođenja vježbe.

Swift Response 19 je vježba američkih snaga u Europi, koja se provodi u cilju uvježbavanja američkih zračnih snaga. Provest će se tijekom lipnja na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here