Međusobno povezivanje dionika palijativne skrbi

Simpozij „Palijativna skrb u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača i kako dalje“

835

Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača organizirala je 29. studenoga simpozij pod nazivom „Palijativna skrb u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača i kako dalje“.

Palijativna skrb je aktivna i cjelovita briga kako za osobu čija bolest više ne reagira na liječenje, tako i za bolesnikovu obitelj, nastoji ublažiti bol i patnju te poboljšati kvalitetu života bolesnika i njegove obitelji.

Kako je istaknula ravnateljica bolnice prim. dr. Marina Kovač poseban je ovo dan za bolnicu, ali i za palijativu u Sisačko – moslavačkoj županiji i šire. Bolnica kojoj je na čelu, napomenula je, prva je bolnica u RH koja je u svoje akte ugradila palijativnu djelatnost, još davne 2004. godine.

„Danas smo ovdje napravili jedan simpozij kako bi pokazali što smo sve kao bolnica do sada učinili u području palijativne skrb i zbrinjavanja palijativnih bolesnika te kako bismo razmijenili iskustva s ljudima iz različitih segmenata brige o palijativnim bolesnicima. Pozvali smo, i drago mi je što su se odazvali, brojne dionike u brizi za takve bolesnike: njegovatelje, udomitelje, centre za socijalnu skrb, ustanove koje brinu o starijim i nemoćnim osobama, volontere, duhovnike itd. Dakle, čitav niz ljudi koji kroz interdisciplinarni pristup brinu o palijativnim bolesnicima i pomažu članovima obitelji u tim trenucima. To je nešto što je budućnost i o čemu se sve više govori. Znamo da postoji mreža palijativnih kreveta, tako da smo mi u Hrvatskoj već značajno odmakli u rješavanju dinamike zbrinjavanja. Sigurno da će vrijeme koje je pred nama pokazati još veće potrebe. Svjesni smo da je palijativnih bolesnika sve više. Kao društvo, ustanove, pojedinci i obitelji moramo se pripremiti za to vrijeme koje dolazi“.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Situacija u SMŽ zadovoljavajuća, no ostaje poziv na oprez

Sanja Predavec, voditeljica Službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite Ministarstva zdravstva kazala je kako je palijativna skrb prepoznata kao važno područje u sustavu zdravstva, a i šire.

„Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacionalni program razvoja palijativne skrbi 2017. – 2020. koji je predvidio organizacijske oblike, edukaciju i međusobno povezivanje svih pružatelja palijativne skrbi. I Sisačko-moslavačka županija je uključena u uspostavu sustava palijativne skrb, na bolničkoj i izvanbolničkoj razini. Danas je veliki dan koji je dodatni poticaj uspostavi sustava i međusobnom povezivanju svih dionika. Bit je upravo u međusobnom povezivanju, da znaju jedni za druge, a najviše da su korisnici upoznati s kontaktima, tko im može pružiti skrb u terminalnoj fazi života te pružiti podršku obitelji“.

VEZANE VIJESTI
Dan Grada Popovače obilježen uz tradicionalni Vatrogasni kup "Antun Brlaković"

Dr. Vlasta Vučevac predsjednica je Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora koje je osnovano prije 25 godina s ciljem promicanje struke. “Gdje smo sada i kuda idemo” naziv je predavanja koje je održala na simpoziju u Popovači.

„Na nivou primarne zdravstvene zaštite, koja je i temelj palijative, dakle u domovima zdravlja, imamo organizirane koordinatore, tj. centre za koordinaciju palijativne skrbi i mobilne palijativne timove. To je velika, velika korist neizlječivim, teško bolesnim pacijentima jer se oni na adekvatan, stručni način zbrinjavaju u kući, a ne više u bolnicama. Znamo iz priča, ali i podataka da svaki bolesni čovjek želi biti što bliže obitelji i krugu prijatelja te umrijeti u okruženju u kojem je i živio. To i jest osnovni cilj palijativne skrbi – povećati dostojanstvo i kvalitetu života do kraja života“.

Na simpoziju je nazočio i zamjenik sisačko – moslavačkog župana Roman Rosavec koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo popovačka bolnica domaćin ovog skupa znanstvenika koji aktualizira problematiku koja je sve više prisutna u društvu.

VEZANE VIJESTI
125 godina humanosti vatrogasaca s područja Popovače

„Kad je u pitanja palijativna skrb moramo biti i jesmo posebno osjetljivi. Sisačko – moslavačka županija je krenula s povećanjem kapaciteta i potreba u palijativi. Imamo određenu mrežu kreveta u Popovači i Petrinji. Smatramo da će jedan ovakav pristup sigurno dati dodatni doprinos. Susret sa stručnjacima koji su danas ovdje, naročito iz Ministarstva, dodatna nam je prilika za razgovor o projektima koje nastojimo razviti i koji se naslanjaju na ovu ustanovu. Govorim o izdvojenoj jedinici palijative u Ravniku za koju smo već napravili rješenje, a u kojoj ćemo dobiti dodatnih 17 kreveta. Radi se o nečemu što je vrlo bitno i značajno. Sigurno da Sisačko – moslavačka županija konstantno traži način i ulaže napore da svom stanovništvu omogući što bolje i kvalitetnije zdravstvene uvjete“.

Dodajmo kako se simpozij dotaknuo brojnih tema poput liječenja boli palijativnog bolesnika, komunikacije s palijativnim bolesnikom unutar palijativnog tima, uloge farmaceuta i socijalnog radnika u palijativnoj skrbi, duhovnosti u palijativnoj skrbi, prehrane palijativnog bolesnika itd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here